У Петровцу на Млави пукла брана, вода гута улице, наређена евакуација

Срна
У Петровцу на Млави пукла брана, вода гута улице, наређена евакуација

Београд -Петровац на Млави је погодила јака киша и олујно невријеме које је довело до изливања ријеке и облиних поплава, након што је пукла брана Бусурском језеру.

Ванредна ситуација проширена је на територију цијеле општине, преноси РТС, а након пуцања бране веће поплаве се тек очекују.

Сада су поплављена села Лопушник, Орешковица, Табановац, Крвије, Велико и Мало Лаоле и велики део Петровца на Млави. Наређена је и евакуација становништва.

Штету је претрпјело скоро 20 насеља. Угрожена су и водоизворишта која пијаћом водом снабдијевају пола општине.

Олујног невремена праћено обилним падавинама јутрос је опет погодило ову општину.

“На удару већу део општине, ситуација није добра”

Душко Нединић, комадант штаба за ванредне ситуације нагласио је да су екипе штаба за кризне ситуације на терену, преноси локлани поратл “Тпкнењс”.

- Чинимо све да помогнемо у овој тешкој ситуацији. Није на удару део града или једно село или заселак него је две трећине општине у великом проблему. Ми смо данас донели одлуку да се прогласи ванредна ситуација на читавој територији општине Петровац на Млави. Ситуација није добра, али свакако није катастрофална. Може доћи до погоршања ситуације ако се наставе падавине - рекао је Нединић.

1.1.1Евакуација због предострожности

Он је рекао и да је пукла брана на Бусурском језеру која се налази изнад игралишта у том насељу. Ово језеро је већ нанијело тешке последице Крвији, Табановцу, Орешковици и околини.

Нединић каже да је наредио евакуацију грађана у насељу Кључ због предострожности. Он је замолио грађане који имају куће у приобалном дијелу Млаве и у потесу Бусура, из предострожности, напусте своје куће да искључе струјне апарате. Прихватни центар евакуисаних грађана биће Спортска хала у Петровцу на Млави.

1.1.2Затворени вртићи и школе

- Велики проблеми су били са извориштем воде у Малом Лаолу и Шетоњу. Имали смо велике проблеме у Орешковици, Лопушник је под водом. Велики део Петровца на Млави је под проблемима, пре свега улица 8. Октобар, Крађорђева и насеље Кључ. Прекинути су путни правци ка Лопишнику, Великом Лаолу, Шетоњу и Табановцу - нагласио је Нединић, преноси “ТПКнењс”.

Он је још рекао да је одлуком штаба за ванредне ситуације обустављен рад вртића и школа на територији општине Петровац на Млави.

1.1.3Влада ће помоћи општинама које су претрпјеле штету

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изајвио је данас да ће Влада Србије изаћи у сусрет потребама свих општина у којима је, усљед невремена, дошло до штета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана