U Kosovskoj Mitrovici obilježeno 15 godina od martovskog pogroma

Srna
U Kosovskoj Mitrovici obilježeno 15 godina od martovskog pogroma

Kosovska Mitrovica - Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen ploče nastradalima Mitrovčanima 17. marta 2004. godine - Jani Tučev i Bori Spasojeviću i održavanjem parastosa kod spomenika Bijeli anđeo, koji se nalazi kod mosta na Ibru, danas je u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici obilježeno 15 godina od martovskog pogroma.

Vijence su položili u ime Vlade Srbije zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, u ime srpskog naroda u Kosovskoj Mitrovici predsjednik Srpske liste Goran Rakić, a u ime Mitrovčana predsjednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić. Kozarev je poručio da je Srbija danas jača nego što je bila 2004. godine i da predvođena predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem neće dozvoliti ponovo pogrom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, prenose beogradski mediji.

“Ne možemo da se ne zapitamo svih ovih 15 godina od kada su bezumnici ubijali, palili i rušili, kao i 20 godina od kada su ih iz vazduha u tim stvarima i podržavali, zašto nema pravde za žrtve, za spaljenu Bogosloviju, crkvu Bogorodice Ljeviške, manastir Devič...”, upitao je Kozarev.

On kaže da je UNMIK imao obavezu da zaštiti srpski narod i nedopusti da dođe do pogroma, kada je protjerano više od 4.000 Srba i zapaljeno 35 crkava i manastira, a ne da srpski narod ispraća sa svojih ognjišta.

“Da je predsednik Vučić vodio državu 2004. godine pogroma ne bi bilo”, navodi Kozarev i dodaje da su i predsjednik Srbije, Vlada Srbije i Srbi gdje god živjeli uz srpski narod na Kosmetu i da neće dozvoliti “izdaju i planove jednog dijela međunarodne zajednice i opozicionih grupa iz Beograda”.

On kaže da pogroma više neće biti, a ako KFOR ne bude mogao da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini, država Srbija ima institucije, ljude i moć da ih zaštiti.

Rakić je naveo da je 15 godina prošlo od kada su albanski zločinci pokušali da protjeraju i zatru sve što je srpsko na prostoru Kosmeta, ubijajući srpski narod, protjerujući ga, paleći svetinje, crkve, manastire, rušeći grobove...

“Ta divna Evropa umesto da osudi ovaj genocid nagradila ih je dajući im podršku za formiranje takozvane kvazi države. Veliki svet je ćutao tog marta 2004. godine, ćuti i dan-danas verujući da će istinu zatrpati tišinom. Ali, mi nećemo da ćutimo, mi pamtimo”, rekao je Rakić.

On kaže da je njihov zahtjev da se otkriju počinioci tog zločina, genocida i dodao da se nada i očekuje da će počinioce stići ne samo Božija, već i ovozemaljska kazna.

Nakon obilježavanja kod mosta, okupljeni su obišli izložbu fotografija u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici, koja je organizovana povodom 15 godina od martovskog pogroma.

Na početku mosta koji spaja sjevernu i južnu Mitrovicu, za bezbjednost okupljenih, u slučaju eventualnih incidenata, bili su zaduženi pripadnici KPS-a i karabinjeri, koji su tokom parastosa bili u većem stepenu pripravnosti nego inače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana