Тужиоци траже прихватање исказа нових свједока у случају Станишић

 Тужиоци траже прихватање исказа нових свједока у случају Станишић 15.10.2018 21:44 | Срна

Београд - Тужиоци на поновљеном суђењу бившем шефу Службе државне безбједности Србије Јовици Станишићу и његовом помоћнику Франку Симатовићу Френкију уложили су данас жалбу на одлуку судија да одбију исказе 30 нових свједока који нису свједочили на првом процесу.

У жалби који су тужиоци упутили Апелационом вијећу Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, који је правни насљедник Хашког трибунала, тужилац Даглас Стрингер оцијенио је да је то у супротности с одредбама одлуке да се Станишићу и Симатовићу поново суди.


Он је од Апелационог вијећа, којим ће предсједавати амерички судија Теодор Мерон који је и предсједник Механизма, затражио да поступајућим судијама у процесу Станишићу и Симатовићу наложи да прихвате исказе нових свједока, преносе београдски медији.

У вијећу ће још бити судије Ли Мутога, Кристоф Флиге, Флоранс Ареј и Бен Емерсон.

Поновљени процес Станишићу и Симатовићу посљедњи је у којем ће судије утврђивати да ли су бивши званичници Србије криви за ратне злочине у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године.

Послије првог суђења, Хашки трибунал је 2013. године Станишића и Симатовића ослободио кривице, али је Апелационо вијеће 2015. године усвојило жалбу тужилаштва и због неправилности у поступку наложило да суђење буде поновљено по истој оптужници.

Поновљени процес почео је у јуну прошле године, а тужиоци би требало да ускоро окончају свој доказни поступак.

Пред Хашким трибуналом ниједан државни функционер Србије није био осуђен за та злодјела.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица