Tači provocira Evropsku uniju

Agencije
Tači provocira Evropsku uniju

Cirih - Poruka Beogradu da zaboravi na Zajednicu srpskih opština i govor u Albaniji da će uskoro biti jedna država sa Kosovom provokacija su Brisela i Berlina, piše švajcarska štampa.

Kosovski predsjednik zapravo provocira EU svojim planovima o “velikoj Albaniji”, ističe švajcarski dnevnik “Noje ciriher cajtung”, kritikujući ujedno Berlin i Brisel što godinama nisu reagovali na neispunjavanje Briselskog sporazuma iz Prištine. List ukazuje na to da je dijalog Beograda i Prištine blokiran pošto Berlin i Brisel nemaju nikakvo rješenje, a i pogođene strane to odbijaju, a sada Tači izvlači i kartu “velike Albanije” iz rukava.

- Kao raniji šef OVK, Tači dobro zna taktiku višestrukih uboda. Prošle nedjelje je ubo dva puta. Najprije kada je rekao da Beograd treba da zaboravi dogovor o Zajednici srpskih opština. Saradnja sa srpskim opštinama je 2013. godine pod posredovanjem Brisela ugovorno potpisana. Ona je trebalo da bude nešto što bi otvorilo put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Nešto kasnije je Tači zadao novi ubod kada je u Krumi poručio da će svi Albanci uskoro živjeti u jednoj državi, što bi, prema njegovim riječima, bila prirodna reakcija na neuspješnu evropsku integraciju - podsjeća švajcarski list.

Tačijeva provokacija je u njegovom odbijanju sporazuma sa Beogradom i stavljanja na dnevni red projekta “velike Albanije” i ona nije usmjerena ka Srbiji, već prema Briselu i Berlinu, smatra ovaj list.

Podsjećaju da je ZSO bila ključna stvar u planu o proširenoj autonomiji kosovskih Srba i ukazuje na to da je formiranje ostalo godinama mrtvo slovo na papiru. Takođe, navodi da je najviša sudska instanca u Prištini ovaj sporazum proglasila protivnim ustavu, a u javnosti je predstavljen “trojanskim konjem Beograda”.

- Prošlo je pet godina, a Brisel i Berlin nisu se ozbiljno bavili primjenom ovog sporazuma. A onda je uslijedio novi prijedlog. Tači i Vučić su prošlog ljeta počeli da govore o razgraničenju i promjeni granica. Odlučujuće pitanje je bilo kako bi ta razmjena teritorija trebalo da bude sprovedena. Da li crtanjem karte Tačija i Vučića ili ispitivanjem građana. Ta pitanja, međutim, uopšte nisu ni postavljana, već je, umjesto toga, uslijedila mala bura i uplašeni balkanski eksperti ponavljali su svoju mantru 1990-ih godina da “na Balkanu ne smiju biti nikada mijenjane granice jer postoji domino-teorija, ako jedna granica bude promijenjena, nijedna više nije sigurna”, kao i “da nezavisno Kosovo nije nastalo promjenom granica, već je bio specijalni slučaj bez presedana” - navodi “Noje ciriher cajtung”.

Nakon kratke uzdržanosti je i njemačka diplomatija prihvatila taj stav i izjasnila se protiv razmjene teritorija. Umjesto definisanja pravila za potragu za kompromisom, u Berlinu radije nameću rješenje, ističe list, dodajući da niko ne zna kako ono treba da izgleda, a jasno je samo da više u ponudi nisu ZSO, niti razmjena teritorija. To što Tači izvlači staru kartu “velike Albanije” nije iznenađenje, podvlači list i postavlja pitanje da li to predstavlja i realnu opasnost.

 

Slamka spasa

Prema pisanju švajcarskog lista, pokušajem postizanja razgraničenja sa Vučićem, Tači je ušao u veliki rizik. Odbijanje Berlina i mlaka podrška iz Brisela doveli su ga u poziciju potencijalnog gubitnika.

- Protiv toga pomaže samo da “od goluba nastane soko” ili, bolje još, dvoglavi orao koji polijeće sa Kosova Polja i koji gleda do obala albanskog Jadrana - piše ovaj švajcarski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana