Штрбац: Оно што није успјело ПАвелићу, премашила Туђманова власт

Срна
Штрбац: Оно што није успјело ПАвелићу, премашила Туђманова власт

Београд - Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац поручио је да Хрватска треба на прави начин да се суочи са прошлошћу из деведесетих година, па и четрдесетих година прошлог вијека и догађајима који су довели до етничког чишћења Хрватске од Срба.

“Оно што није успјело Анти Павелићу - трећину побити, трећину протјерати, трећину покрстити, то је премашила Туђманова власт деведесетих. Не по тој формули, они су је нешто измијенили. Они су више од двије трећине протјерали, један дио, око 7.000 побили, а процес покатоличења траје интензивно и данас”, рекао је Штрбац за ТВ “Прва”.


Он је констатовао да су се Хрвати у протеклом времену уљуљкивали да су они водили неки одбрамбени рат, као и да су Срби агресори.

“Ја сам рођен тамо, бројке нису агресори. Агресија подразумијева да је дошао непријатељ из неке друге државе да покори ту државу у коју је дошао. Не можемо ми бити агресори. То је потпуно погрешна теза коју су нажалост прихватили свјетски медији и свјетски ауторитети”, рекао је Штрбац.

Он је указао да је и ове године након обиљежавања “Олује” дошло до захлађења односа између Србије и Хрватске.

“И претходних година имали смо писање дипломатских нота због употреба усташких обиљежја на званичној државној прослави, због пјевања Томпсона. С друге стране, имали смо писање нота и са хрватске стране у вези са тешким ријечима које су износили српски политичари протеклих неколико година. Чак је хрватски предсједник недавно и најавила да ће доћи до захлађења односа и то се десило. Није то тешко предвидјети”, сматра Штрбац.

Он је навео да је оно што је предсједник Србије Александар Вучић рекао у Бачкој Паланци на обиљежавању 23 године од хрватске војно-полицијске акције “Олуја” права истина која се може поткријепити чињеницама и бројкама.

“На попису 1991. године учешће Срба у укупној популацији било је 12,2 одсто плус два одсто Југословена, међу којима је опет било 80 одсто Срба, а на попису 2011. године Срби су у укупној популацији сведени на 4,36 одсто”, подсјетио је Штрбац.

Он је нагласио да озбиљне анализе “Веритаса” говоре да ће 2021. године број Срба у Хрватској спасти на испод три одсто.

“То је управо она жељена пројекција Туђмана и естаблишмента са почетка деведесетих, да ће српско питање да буде ријешено за сва времена. Мислим да су Срби већ сада у Хрватској спали на испод три одсто. Ово што је рекао Вучић, да је етничко чишћење остварено, то је то”, закључио је Штрбац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана