Столтенберг тврди да је бомбардовање Србије било легитимно и неопходно

Срна
Столтенберг тврди да је бомбардовање Србије било легитимно и неопходно

Београд - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг тврди да је “историја показала да је бомбрадовање СР Југославије 1999. године било неопходно и легитимно јер је зауставило насиље, а избјеглице су могле да се врате кући”.

Он сматра да је Кфор помогао да се на Косову створи безбједно окружење за све, укључујући и српске заједнице.

“Знам да НАТО још изазива контроверзе у Србији. Многима су и даље болне успомене на ваздушну кампању 1999. године. Још је теже онима који су изгубили вољене. Сваки изгубљени невини живот је трагедија. И дубоко жалимо због тога”, рекао је Столтенберг за “Политику”.

Он је поновио да НАТО “кампања” никада није била усмјерена против српског народа, него да је био циљ да се “заштите цивили у ширем региону, тако што ће се зауставити акције режима Слободана Милошевића, које је међународна заједница била осудила”.

“Никада не смемо заборавити прошлост, али морамо из ње да учимо и да је оставимо иза себе”, истакао је Столтенберг.

Он је нагласио да НАТО цијени партнерство које је развио са Србијом и да се нада бољој будућности, као и да у потпуности поштује политику неутралности.

“Као што показују Аустрија, Шведска и Финска, неутралност и партнерство са НАТО-ом међусобно се не искључују. Наше партнерство је добро за Србију, добро за западни Балкан и добро за НАТО”, рекао је Столтенберг.

Он је истакао да је за овај регион важно стабилно Косово и да је то приоритет за НАТО већ 20 година, додавши да мандат Кфора остаје непромијењен и да ће наставити да ради на сигурном и безбједном окружењу за добробит свих.

Столтенберг је оцијенио да се данас свијет суочава са најнепредвидљивијом безбједносном ситуацијом посљедњих година, али да је НАТО позитивна сила у стварању одрживог међународног поретка.

Он је навео да је НАТО спреман да прими Сјеверну Македонију у чланству, те додао да су се инвестиције у тој земљи већ утростручиле у односу на прошлу годину, а у Црној Гори, од када је примљена у Алијансу, удвостручиле

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана