Шта је Викиликс све открио о Србији

B92
Шта је Викиликс све открио о Србији

Како је Запад лобирао за независно Косово, да ли је држава скривала Ратка Младића и остала најбитнија сазнања Викиликса о Србији и Балкану.

Снимак пуцњаве америчких трупа на цивиле у Ираку, катастрофални услови у затвору у Гвантанаму и мејлови из кабинета Хилари Клинтон који су утицали на изборе у САД - ово су нека од највећих свјетских открића које је посљедњих година објавио Викиликс.

У Србији и другим земљама Балкана, Џулијан Асанж је синоним и за друге откривене дипломатске афере - више од 800 њих.

Како су западне силе тражиле независност Косова од Русије, да ли је Влада Србије скривала ратног злочинца и како је СПЦ требало да приближи Србију Европи - ово су само неке од најбитнијих открића Викиликса о Србији.

1. Дипломатија - лоби за независно Косово и Србију ближе ЕУ

“Оно што је извјесно јесте да Русима не смије бити дозвољено да вјерују да ће пријетња ветом дјеловати јер би они то искористили.”

Ово је само једна од дипломатских депеши о Србији и независности Косова, коју је 2010. године објавио Викиликс.

У питању је депеша америчког амбасадора у Француској Крега Стејплтона, написана 12. децембра 2006. године, а односи се на детаље о томе како су западне силе свим дипломатским средствима покушавале да издејствују независност Косова и за то добију подршку Русије.

Савјетник француског предсједника је тада одговорио депешом о плановима Француске да убиједи ЕУ да Србији понуди ССП без обзира на неиспуњену обавезу пуне сарадње са Хашким трибуналом, додајући да се брине због експлицитне пријетње тадашњег руског предсједника Владимира Путина да ће уложити вето на резолуцију Савјета безбједности Уједињених нација о Косову.

У овој депеши која је означена као “тајна”, преноси се да је један дипломата рекао да Запад треба да се припреми да дјелује и без Руса, као и да су САД одлучиле да Србији понуде Партнерство за мир као “подршку демократским снагама уочи избора” и да је “предсједник Борис Тадић направио добру основу за евроатлантску будућност Србије”.

“Меркелова је најприје одговорила негативно наводећи Тадићев неуспјех да то испуни, али Француска и даље сматра да би понуда ССП-а могла да направи разлику на јануарским изборима”, рекао је француски дипломата и додао да ће Француска онда сама предложити ССП.

Викиликс је шест година касније пробудио Србију и објавом тајне депеше једног од кандидата за предсједника САД Хилари Клинтон коју је размијењивала са америчким амбасадама, а у којима се помињу Србија, политичко стање у њој, као и независност Косова и Метохије.

Хилари је, како је Викиликс објавио, након усвајања постигнутих договора 2012. године само четири дана касније послала поруку свим важнијим дипломатама који су “били у случају Дијалог Београда и Приштине”:

“Потребно је много ангажовања на више фронтова да се испуни овај приоритет. Хвала свима”, гласила је прва реченица поруке.

2. Српска православна црква - заокрет након смрти патријарха Павла

Српска православна црква ће кренути модернијим путем послије смрти патријарха Павла, објавио је Викиликс.

Сајт је пренио и оцијену америчких дипломата да је смрт патријарха Павла благослов за СПЦ да крене у 21. вијек, као и да су криминал и спорт у земљи Србији нераскидиво повезани.

У једној од депеша се говорило о сусрету патријарха Иринеја са америчком амбасадорком Мери Ворлик, током којег је било ријечи о тренутном ставу Српске православне цркве, а патријарх је изразио жељу да “поново уведе” Србију у Европу и САД.

Иринеј је тада нагласио и важност Косова и затражио разумијевање САД по том питању, наводи се у депеши.

3. Скривање Караџића и хапшење Младића

Хапшење Радована Караџића услиједило је послије једномјесечног праћења мреже подршке и само су три човјека била упозната са током операције - тужилац Владимир Вукчевић, директор БИА Саша Вукадиновић и Мики Ракић, савјетник предсједника Бориса Тадића, објављено је својевремено на сајту “Викиликса”.

“Блиски савјетник потпредсједника Владе Ивице Дачића рекао нам је да је (Раде) Булатовић (претходни шеф БИА) шест мјесеци прије формирања нове владе добио информацију о боравишту Караџића, али није ништа учинио поводом тога, првенствено због идеолошке блискости Коштунице и Караџића и због мањка међународног притиска”, писало је у депеши коју је објаснио сајт.

Викиликс је објавио и да су САД биле скептичне према намјерама Београда да ухапси Ратка Младића.

Мноштво депеша открива да су САД и ЕУ биле критичне, нестрпљиве и подијељене у вези са тиме колико снажан притисак треба извршити на власти у Београду.

Када је бивши амерички амбасадор за ратне злочине Стивен Рап 2009. године био на Балкану, друге дипломате су тражиле да знају да ли су САД изгубиле ријешеност да Младић буде ухапшен.

Тајна депеша из новембра 2009. говори да је аустријски дипломата Валентин Инцко, високи представник у Босни и Херцеговини, био забринут да је Америка “напустила случај Младић”.

Дипломатски документи се такође баве неким мистеријама око мјеста гдје се Младић налази.

4.. Српски политичари: Угаљ Војислава Коштунице и Динкићеве жалбе на Тадића

Викиликс је објавио и да су људи Војислава Коштунице из управе рудника Колубара илегално продавали угаљ и тако попуњавали личне и партијске благајне.

У депешама које су у амбасади САД писане од 2003. до 2010. године наводе се сукоби и неслагања између водећих политичара у земљи, гдје се на примјер Млађан Динкић жали на предсједника Србије Бориса Тадића.

У дипломатски депешама је Тадић описан као “харизматрични лидер” који је “често неодлучан и политички бојажљив”.

У депешама се често видјело и како домаћи политичари приватно заступају ставове који одударају од онога што званично говоре.

Тако је Драган Марковић Палма наводно говорио да Србија треба да гради партнерство са САД, а не Русијом, а СНС се залагао за подјелу Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана