Српски пилоти објавили снимке из кокпита: “Овако смо поздравили Путина” VIDEO

Агенције
Српски пилоти објавили снимке из кокпита: “Овако смо поздравили Путина” VIDEO

Београд - Добродошлицу предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину, када је прије недељу дана био у Београду, први су пожељели пилоти авиона МИГ 29. Они су га и испратили.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, пилоти Александар Марковић и Дејан Беда открили су процедуру дочека летјелица. Донијели су и ексклузивне снимке настале током дочека руског предсједника.

“Када се изводе овакви летови, летови дочека високих званица, удаљеност од цивилног авиона је између 100 и 150 метара. У тренутку када су прављене фотографије и видео-записи, удаљеност је била 100 метара”, објаснио је Александар Маринковић.

Да би поздравили госта који долази, пилоти најприје морају да нађу летјелицу.

“После проналаска и идентификације ваздухоплова која се врши на два километра, тражи се одобрење за прилазак на удаљеност од 100 до 300 метара. После тога пратимо председнички авион до одређене тачке која је безбедна”, описао је Маринковић процедуру поздрављања.

Предсједник Русије и делегација са којом је посјетио Србију допутовала је у Београд у три авиона.

“Други и трећи авион су били председнички, али не зна се у којем се налази председник у том моменту. Путин је био у другом. Ти авиони могу да мењају најављену путању из безбедносних разлога”, открива Маринковић.

Процедура праћења авиона који иду на слетање је компликована, јер је авион у процесу слијетања и друге летјелице не смију да му сметају, већ да се прилагођавају његовој путањи.

Пилот Дејан Беда истиче да је процедура дочека авиона увијек иста, људство је увјежбано, авиони спремни, али када су посебни задаци и важне личности у питању, као што је то сада био случај, сви се труде да све изведу без грешке, много је већа тензија и припреме су прецизније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана