Српска храна их отхранила, а сада је пале

Милијана Латиновић
Српска храна их отхранила, а сада је пале

Бањалука - Страх и узнемиреност због суманутих економских и политичких мјера приштинских власти оковали су срца мјештана на сјеверу Косова и Метохије који су мирним протестом у петак поручили да неће одустати од борбе за опстанак на вјековним огњиштима.

Приштинске власти су почетком новембра повећале порез за десет одсто на сву робу која долази из БиХ и Србије, а с обзиром на то да ова одлука представља грубо кршење Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (ЦЕФТА), њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је у сриједу донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ових двију земаља, што су стручњаци окарактерисали као одмазду овим земљама јер су гласале против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол.

У знак протеста због увођења блокаде за робу из централне Србије, којом се изазива хуманитарна катастрофа, криза на сјеверу Космета и угрожава физички опстанак Срба, више од 5.000 узнемирених грађана окупило се у петак у мјесту Рударе у општини Звечан. Страх због несташице хране су подгријале и сирене за узбуну које су се јутром огласиле након што су Специјалне јединице РОСУ на сјеверу Косовске Митровице ухапсиле четворицу Срба.

Ухапшени су припадник Косовске полицијске службе Драгиша Марковић и припадник истражне јединице КПС-а Недељко Спасојевић, те цивили Марко Росић и Александар Ћурчић због ометања службеног лица у вршењу дужности. Команда КФОР-а саопштила је да је акција спроведена у складу са законом те да ухапшене сумњиче да су умијешани у убиство Оливера Ивановића.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов, који борави на Косову, казао је за “Глас Српске” да су студенти у дому у којем је и он смјештен били веома узнемирени.

- Ситуација је напета и тешка. Језиво је било слушати сирене за узбуну. Српских производа у продавницама има још, али су те залихе, како трговци кажу, довољне за десетак дана - рекао је Арлов који је са мјештанима био на протесту.

Начелник Косовскомитровачког округа Васо Јелић рекао је за “Глас Српске” да ће наставити да се боре.

- Приштинске власти објавом економског рата Србији и БиХ себи и своме народу стављају омчу око врата, а не нама. Српско брашно и хлеб су их отхранили. Спаљивање намирница је атак на властиту храну - рекао је Јелић и додао да се Срби неће тек тако предати. 

Срби су се окупили и на прелазу Јариње, прелазу Брњак и у мјесту Зупче у општини Зубин Поток, а директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да су Срби на гандијевски начин устали против неправде те да су “ријеке људи” показале да је српски народ спреман да се на миран и демократски начин бори против неправде. Додао је да је циљ Приштине да буде омасовљено исељавање Срба те да иза ових потеза стоји сложенији план о којем је говорио Рамуш Харадинај, односно да им је намјера да “за 30 дана натерају Србију да призна независност Косова, или да из Београда смакну са власти оне који се томе супротстављају”. Бивши предсједник Координационог тијела за Косово и Метохију Небојша Човић рекао је да Албанци не би могли да изведу акцију хапшења четворице Срба без подршке са стране и да се ништа не дешава без знања Вашингтона.

Насиље над Србима на Косову осудила је и Русија, из које је поручено да остају досљедни поштовању међународног права и Резолуције 1244 по којој је Косово неотуђиви дио Србије те да су спремни да економски помогну Србима на Косову да би ублажили посљедице одлуке о повећању царина.

Камиони враћени с границе

Предсједница РС Жељка Цвијановић рекла је да приштинске власти сматрају да могу да раде шта желе и да ће увијек изостати санкције и реакције међународне заједнице што је, сматра, велики проблем.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић поручио је да се чека потез Брисела и додао да су нове таксе онемогућиле и трговину послодавцима из БиХ који на Космет извозе робу вриједну више од 80 милиона евра, а неки камиони са робом из БиХ враћени су са границе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана