Šef NATO: Članice razočarane zbog kosovske vojske i takse

Tanjug
Šef NATO: Članice razočarane zbog kosovske vojske i takse

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su neke NATO članice razočarane zbog uvođenja prišinske takse na robu iz Srbije.

On je dodao da nezadovoljstvo postoji i zbog nepravovremene odluke o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga.

Oni su jasno dali do znanja da bezbjednosne snage na Kosovu moraju da poštuju međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, što podrazumijeva da se neće kretati na Sjeveru Kosova bez saglasnosti NATO i KFOR", poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu pred dvodnevni sastanak ministara odbrane.

Stoltenberg je najavio da će ministri obrane NATO u četvrtak u Briselu razgovarati o situaciji na Kosovu i angažmanu sa Kosovskim bezbjednosnim snagama.

"Nismo još donijeli odluke, ali smo rekli da ćemo procijeniti nivo NATO angažmana jer nekoliko saveznika smatra da je odluka o transformaciji KBS u vojsku došla u pogrešno vrijeme, a njih nekoliko je razočarano zbog taksi", kaže Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO kaže da se bez obzira na razgovore o "nivou angažmana sa KBS", osnovni mandat KFOR na Kosovu neće mijenjati. KFOR je operacija koja traje već 20 godina i njen mandat je zasnovan na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN.

On doprinosi stabilnosti, štiti sve ljude i doprinosi stabilnosti i šireg regiona. To će se nastaviti i ostati nepromijenjeno", zaključio je Stoltenberg.

NATO prispituje saradnju sa KBS

Ministri odbrane NATO zemlja tokom predstojećeg, dvodnevnog, sastanka u Briselu razmotriće nivo svoje podrške Kosovskim bezbjednosnim snagama nakon promjene njihovog mandata u vojsku Kosova.

Sastanak počinje sutra i završava se u četvrtak. "Nismo još donijeli odluke, ali smo rekli da ćemo procijeniti nivo NATO angažmana jer nekoliko saveznika smatra da je odluka o transformaciji KBS u vojsku došla u pogrešno vrijeme, a njih nekoliko je razočarano zbog taksi na robu iz Srbije i BiH", najavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

U sjedištu NATO u Briselu ocijenjuju da je mijsija KFOR značajno doprinijela stabilnosti Zapadnog Balkana u posljednjih 20 godina. Tokom dvodnevnog ministraskog sastanka u sjedištu NATO u Briselu pred razgovora o misiji na Kosovu, razmotriće se i druge NATO misije širom svijeta sa fokusom na Avganistan, Irak kao i opercije na moru.

Članice Sjevernoatlanstske alijanse prvog dana sastanka razgovaraće o odnosima sa Rusijom u kontekstu Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) , a sastanka će završti raspravom o saradnji NATO sa EU i jačanju EU uloge u Alijansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana