Шаровић: Ново поскупљење горива није искључено

klix.ba
Шаровић: Ново поскупљење горива није искључено

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић коментарисао је најактуелнију тему ових дана у нашој земљи и регији, а то је повећање цијена горива, образлажући узроке за такву ситуацију, главне кривце и одговорне те начине како ријешити постојећи проблем и заштитити грађане.

Притисак јавности је барем у најави дјелимично уродио плодом те је до краја седмице у ФБиХ најављено снижење цијена горива за минимално пет фенинга. Да ли ће до тога доћи остаје да се види, а министар Шаровић сматра да у наредном периоду није искључено ново поскупљење.

"Могућност новог повећанја цијена горива није уопште искључена јер је формирање цијена у Босни и Херцеговини слободно према условима тржишта. Да ли ће доћи до смиривања на тржишту ових енергената зависи и од глобалних кретања цијена нафте, али као што знамо предвиђања у том смислу су врло неизвјесна", сматра Шаровић.

Додаје да је до повећања цијена горива дошло у најгорем могућем тренутку, јер су и акцизе на гориво у нашој земљи почетком године повећане.

"Повећање акциза односно путарина које се недавно десило, одразило се на скок малопродајне цијене горива за приближно 0,20 КМ по једном литру. Остало повећање односи се на скок деривата на берзи и друге трошкове који су за грађане прилично невидљиви и нетранспарентни. Сасвим је јасно да је до повећања акциза дошло у најгорем могућем моменту, а то повећање није пратио било какав план за заштиту рањивих група као што је нпр. пољопривредни сектор", казао је министар Шаровић за klix.ba.

Ентитети регулишу и контролишу цјеновнике

С обзиром на цјелокупну ситуацију неизбјежно је питање колико има спреге између политике и нафтних картела.

"Ја бих лично волио видјети тржишну утакмицу међу трговцима горивом, како у квалитету горива тако и када је цјеновник у питању, али ту конкурентност још не видим. Она је неопходна како би разбили причу о картелима и могућем забрањеном договарању о чему се и у задње вријеме шпекулише и практично онемогућавању конкуренције на тржисту", наглашава министар Шаровић.

Када је БиХ у питању ентитети су ти који регулишу и контролишу цијене нафтних деривата.

"Ентитетске владе су према нашем законодавству кључне за предузимање мјера у лимитирању горњих граница цијена горива када се десе ситуације као што је ова. То налаже и омогућава Закон о нафтним дериватима ФБиХ и Закон са истим називом у Републици Српској. Тренутно, на свјетском тржишту цијена литре горива износи 0,87 марака и када на то додате 0,70 или 0,80 марака разних такси и акциза у зависности од врсте горива, лако је израчунати да је то око 1,60 марака по литри. Све до 2,30КМ колика је сада цијена горива су други укалкулирали трошкове. На основу закона, једино ентитетске владе могу утјецати на висину и ограничења ових трошкова и трговачаких маржи", сматра Шаровић.

Грађани су у неколико градова претходних дана исказивали бунт због високих цијена горива, а министар Шаровић за Клиџ.ба наглашава да све што долази од јавности треба третирати одговорно.

"О свему што долази од јавности треба третирати одговорно и са великом пажњом.

Сваки бунт је производ нагомиланих проблема и то за сваку власт мора бити велики аларм да нешто више не иде...Чини се да је ово само упозорење и да је равнодушност која је до сада красила јавну, друштвену сцену, иза нас", казао је министар.

Када се говори о расту цијена горива, неизоставна је и ланчана реакција поскупљења многих артикала.

О квалитети горива у БиХ

"Јасно је нажалост да је то незаустављив процес и на то сам јавно упозоравао када су се акцизе усвајале. И тада сам јавно упозорио да ће нас запљуснути високе цијене одређених производа, али сам и рекао да ћемо видјети како ће они који су гласали за акцизе касније помоћи оним категоријама друштва које ће највише бити погођена валом поскупљења", казао је Шаровић.

Грађани требају знати да важећа одлука о квалитету нафтних горива омогућава увоз и стављање у промет горива знатно нижег квалитета него што то дозвољавају тренутно важећи стандарди.

"Без обзира на опструкције, упорно се залажем за усвајање нове одлуке о квалитети нафтних горива. Нова одлука би увела ред на наше нафтно тржиште, јер би оно морало у потпуности бити усклађено са најновијим међународним стандардима као и Директивама ЕУ, а обавезе лица која прометују на тржишту биле би стриктно прописане и контролисане", закључио је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана