Са Путином 250 безбједњака, дио већ дошао у Србију

Танјуг
Са Путином 250 безбједњака, дио већ дошао у Србију

Београд - Током посјете руског предсједника Владимира Путина Србији, 17. јануара, предвиђа се највиши ниво безбједности, а заједно са њим долази и 250 руских безбједњака, од којих је један дио већ стигао Србију, пише Курир.

Како наводи лист на свом сајту, ријеч је о руским безбједњацима који прате предсједника Путина на свим путовањима.

Такође, истиче Курир, у сарадњи руских агената и припадника српске полиције и служби безбједности, мјере обезбјеђења биће подигнуте на највиши ниво.

Улице којима буде пролазио руски предсједник биће затворене, шахтови заварени, на зградама ће бити руски и српски снајперисти, док ће грађанима који станују на тим трасама бити наређено да затворе прозоре и навуку завјесе, објашњавају безбједносни стручњаци за лист.

Уочи доласка предсједничког авиона Путина, којег ће по уласку у српски ваздушни простор пратити авиони српске војске до слијетања на београдски аеродром, додају они, небо ће за све летове бити затворено.

Како истиче лист, процјењује се да ће бити ангажовано од 4.000 до 7.000 полицајаца, уз припаднике специјалних јединица МУП и Војске Србије, БИА, ВБА и ВОА.

Све безбједносно интересантне особе биће провјерене, наводи Курир додајући да ће се појачати и контрола кретања пјешака, нарочито на прометним мјестима - железничкој и аутобуској станици, аеродрому и прилазима Београду, гдје ће бити распоређени припадници Жандармерије у пуној опреми.

Лист наводи и да ће интернет комуникација Србије и иностранства бити оштрије надгледана.

Члан Свјетске асоцијације шефова полиција Марко Ницовић каже да се уз те, како каже, застарјеле методе заштите, користе и високософистициране мјере обезбјеђивања Путина.

“Путин је најзаштићенија мета број један у свијету. Све се провјерава. Људи из његовог обезбјеђења су још прије неколико мјесеци били у тзв. извидници како би до детаља припремили план заштите. Са њим увијек иде тим од 250 специјалаца, стручњака за физичку заштиту, али и из области фармације, медицине, хемијског и електронског оружја...”, рекао је Ницовић.

Како је додао, они провјеравају и елиминишу опасности од тровања храном, пићем, апаратима за климу, додиром с предметима...

“Већ четири-пет пута су му спасли живот”, истиче Ницовић.

Према његовим ријечима, обезбједење се врши у сарадњи са домаћим службама.

Професор Факултета безбједности Зоран Драгишић сагласан је да је Путин, уз америцког предсједника Доналда Трампа, најбоље чувана личност на свијету.

“Баш као и приликом претходне посјете Београду, и овом приликом ће бити предузете максималне мере безбедности, а то знаци да ће његова путања кретања бити унапред рашчишћавана, шахтови ће бити заварени, снајперисти распоређени дуж трасе... И, наравно, многе мере се држе као строго чувана тајна”, напоменуо је он.

Драгишић је изразио увјерење да, с обзиром на то да поред српских служби у обезбјеђивању Путина учествују и руске службе, безбједњаци ФСБ, “ниједан детаљ неће бити испуштен”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана