СПЦ брани канонску истину православља

Срна
СПЦ брани канонску истину православља

Београд - Шеф Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион изјавио је да Српска православна црква /СПЦ/ и њен патријарх, дајући тачну оцјену оног што се данас дешава у Украјини, бране канонску истину православља.

“Када Српска православна црква /СПЦ/ и њен предстојатељ дају тачну оцјену оног што се данас дешава у Украјини, не полазе од жеље да учине нешто лијепо за Русе, већ да одбране канонску истину православља, чије је напуштање погубно за све цркве”, рекао је митрополит Иларион за “Политику”.

Митрополит Иларион је нагласио да посљедња одлука Синода Васељенске патријаршије, којом је укинуто право Московској патријаршији да рукополаже кијевске митрополите, као и да са рашчињеног епископа Филарета Денисенка скине анатему, представља грубо кршење црквеног права и за циљ има легализовање расколника и упад на територију Московске патријаршије.

“Са великом жалошћу ми смо били принуђени да прекинемо односе са Цариградском црквом слиједећи црквене каноне”, рекао је он.

Он је подсјетио да Руску и Српску православну цркву повезује вишевјековна
братска љубав, те да имају заједничку историју и слично историјско искуство.

“Природно је да у тим условима одржавамо тијесне историјске везе трудећи се да помажемо једни другима. То је свједочанство заједничке вјере која не подлијеже ововременској политичкој коњуктури. Ми га брижљиво чувамо и пренијећемо га наредним генерацијама”, додао је митрополит Иларион.

Он је нагласио да је чак и оснивач Српске цркве Свети Сава примио монашки подстриг у руском манастиру на Светој Гори, те да су читав низ историјских знаменитости Београда изградили руски емигранти којима је Југославија била друга домовина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана