СБ УН о Космету – опречни ставови “најмоћнијих”

Агенције
СБ УН о Космету – опречни ставови “најмоћнијих”

Београд - Амбасадори пет сталних чланица СБ УН изнијели су различите ставове о одлуци Приштине да трансформише Косовске безбједносне снаге у оружане снаге.

Док су Велика Британија и САД навеле да та одлука Приштине није противна праву, Русија је оцијенила да је ријеч о безакоњу.

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да одлука Скупштине Косова о трансформацији КБС у оружане снаге представља директно кршење Резолуције 1244 и оцијенио да је ријеч о безакоњу.

Он је навео да се проблеми на Косову кумулирају, да је ситуација у региону нестабилна и да је “постала експлозивна” због понашања Приштине.

“Одлука о трансформацији КБС је огромно кршење Резолуције 1244 која на Косову дозвољава присуство једино мултинационалног контигента под међународном контролом”, навео је Небензја.

Додао је и да је Кфор врло селективан у примјени својих овлашћења.

Небензја је оцијенио и да напори ЕУ да се дође до договора Београда и Приштине не дају никакве резултате.

“Веома смо разочарани понашањем ЕУ, она се поставља као неутрални медијатор, а занемарује формирање војске Косова. Та војска је директна пријетња косовским Србима”, казао је руски амбасадор.

Оцијенио је да би одлука Приштине да формира војску могла да врати Балкан у време крвопролића, али је додао да се Москва нада да ће ЕУ искористити своје могућности да спријечи погоршање ситуације.

Амбасадорка Велике Британије при УН Карен Пирс рекла је да не постоји правна препрека за трансформацију КБС у војску Косова, али да то треба да буде учињено у сарадњи са Кфором.

Она је навела да је послије усвајања Резолуције 1244 Косово постало независна, суверена држава, и додала да та резолуција СБ УН не садржи одредбу која забрањује стварање оружаних снага Косова.

Пирс се сложила с Небензјом да на Балкану постоји опасност од обнављања непријатељстава, али је рекла да узрок томе није одлука Приштине о трансформацији КБС у војску, већ да томе доприносе “они ван Косова”.

Позвала је обе стране да се врате дијалогу уз посредство ЕУ.

Представник САД у УН је рекао да Вашингтон подржава постепену, транспарентну трансформацију КБС у мултиетничку војску по стандардима НАТО.

Он је оцијенио да је одлука Приштине да формира оружане снаге потпуно у складу с Резолуцијом 1244, јер не крши ниједну њену одредбу.

Навео је да Косово има право на војску као независна држава и да се безбједност Косова најбоље обезбјеђује сарадњом са Србијом.

“Позивамо обе стране да се врате дијалогу, у циљу постизања свеобухватног, правно обавезујућег споразума”, навео је представник САД.

Он је казао да су “обострана признања” Србије и Косова будућност и додао да ће “од признања све стране имати користи”.

Представник Француске је изразио забринутост због ситуације на Косову и навео да је неколико једностраних одлука угрозило дијалог Београда и Приштине.

“Жалимо због неколико инцидената и унилатералних одлука које су угрозиле дијалог, нарочито због одлуке о царини од 100 одсто на робу из Србије и БиХ. Позивамо Косово да укине царине и позивамо обе стране да ураде све што је могуће да превазиђу разлике и избјегну ризик ескалације ситуације”, рекао је представник Француске.

Он је казао да Париз поштује суверенитет Косова и да Косово има право да одлучи о својој војсци, али да усвајање закона о трансформацији КБС у војску “не долази у добро вријеме”.

Постизање правно обавезујућег свеобухватног споразума мора да остане апсолутни приотритет. Позивамо лидере обе земље да што прије наставе дијалог и да се уздрже од сваког потеза који би угрозио процес нормализације односа”, додао је.

Амбасадор Кине при УН Ма Жаохсу рекао је да Пекинг поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и да подржава напоре Србије да пронађе политичко рјешење за косовско питање.

Он је казао да Кина сматра да је постизање споразума путем дијалога најбоље рјешење за Косово.

Позвао је Београд и Приштину да се уздрже од сваког потеза који би могао да доведе до ескалације ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана