САД траже да Приштина укине таксе на робу из Србије и БиХ?

Танјуг
САД траже да Приштина укине таксе на робу из Србије и БиХ?

Приштина - Вашингтон је, преко дипломатске мисије у Приштини, затражио од приштинске владе да суспендује одлуку о наметнутим таксама како би отворили пут за постизање финалног споразума с Београдом, пише Коха онлајн.

Наводи се да САД не виде никакву корист за Приштину одржавањем наметнутих такси за 100 одсто увећаних на робу из Србије.

“Држава која намјерава да закључити коначни споразум треба да суспендује мјеру наметнутих такси, поручено је из Амбасаде САД у Приштини”, наводи се у одговору америчке амбасаде достављеном Кохи.

Указује се истовремено на, како се наводи, два суштинска интереса у сљедећој фази, која ће морати да буду приоритет.

“Сједињене Државе су од косовског руководства више пута тражиле да одмах укину таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Као што смо рекли, не видимо никакву корист од ових мјера. Ми снажно охрабрујемо обнављање усредсређивања на суштинске циљеве Косова - европску будућност и нормализацију односа са Србијом”, стоји у одговору Амбасаде САД достављеном овом приштинском дневнику.

Амбасада, међутим, није одговорила на питање у вези ненајављеног састанка предсједника привремених приштинских институција Хашима Тачија са амбасадором у Берлину, Ричардом Гренелом, једним од Трампових најпоузданијих људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана