Приштина забрањује продају производа на чијим декларацијама не пише Република Косово

Tanjug
Приштина забрањује продају производа на чијим декларацијама не пише Република Косово

Приштина - Привремене косовске институције одлучиле су да забране продају свих производа на чијим декларацијама не пише "Република Косово".

Косовски министар трговине и индустрије, Ендрит Шаља, примио је наредбу да онемогући продају и увоз роба на чијим декларацијама пише "Косово и Метохија", "Косово Унмик" или "Резолуција 1244", јер она долази из централне Србије и БиХ, пише приштинска Коха.

Након дојаве грађана и инспекције која је провјеравала сертификате, Шаљи је издата наредба да спроведе забрану продаје ових производа на свим продајним мјестима, као и њихов улазак на Косово.

Након тога Шаља је прослиједио наредбу косовској тржишној инспекцији са захтјевом да се роба са поменутим ознака на декларација одмах уклони из продавница.

Ова наредба се односи и на робу са сваком другом етикетом, осим за производе на чијим декларацијама пише "Републике Косово".

Шаља је и од косовске царине затражио да спријече улазак сваке робе која у декларацији има такве ознаке.

Ове наредбе су дошле након што је КТВ објавила прилог да на тржишту косовске територије могу да се купе производи на чијим декларацијама пише "Косово и Метохија", а као примјер су навели неколико врста детерџента за прање веша.

Наведено је и да неки потрошачи кажу да приликом куповине производа у продавницама воде рачуна само о истеку рока, али не и о томе што пише на декларацији одакле она потиче.

Директор косовске царине Бахри Бериша рекао је раније да у поступку царињена постоји, мада, како је рекао, ријетко и роба са декларацијама на којима пише "Косово и Метохија", или "Резолуцију 1244".

Према његовим ријечима, та роба потиче из Србије, БиХ или Грчке.

Он, међутм, каже да царина није одговорна за провјеру декларација, ако је роба запакована.

Влада у Приштини одлучила је раније да за 10 одсто повећа порез на робу из Србије и БиХ. Србија је упозорила да је то супротно ЦЕФТА споразуму, али и најавила да неће учествовати на предстојећем састанку те организације који треба да буде одржан у Приштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана