Priština prijeti Albaniji nametanjem taksi od 100 odsto?

Tanjug
Priština prijeti Albaniji nametanjem taksi od 100 odsto?

Priština, Tirana - Predsjednik Privredne komore Tirane, Nikolin Jaka, tvrdi da je Priština najavila da će, ako Albanija u naredna dva mjeseca ne ukine prepreke za nesmetani izvoz brašna, piva i krompira sa Kosova, Tirani nametnuti 100 odsto uvećane takse na albanske proizvode.

Prema pisanju prištinske Gazete Ekspres, do ovakvog razvoja događaja došlo je na juče održanom sastanku o trgovinskim olakšicama za Prištini, pa je umjesto dogovora došlo maltene do ultimatuma pod prijetnjom trgovinskog rata, kakav je Priština nametnula Beogradu, 21. novembra prošle godine.

Jaka, navodi Ekspres, objašnjava da se albanska vlada površno angažovala na uvođenju olakšica Prištini na izvoz određenih proizvoda u Albaniju, pa je tzv. Kosovo navodno izgubilo strpljenje.

“Ako Albanija ne ukloni izvozne prepreke za brašno, pivo i krompir u naredna dva mjeseca, kosovska vlada će primjeniti reciprocitet u trgovinskim odnosima s Albanijom, najavljujući 100-postotni porez na albanske proizvode”, kazao je Jaka.

Podsetio je da su se privremene prištinske institucije obavezale da će ukloniti sve prepreke na uvoz iz Albanije, ali da albanska vlada nije ispunila svoje obaveze prema Prištini.

Navodi se da je, Albanija je na drugom mjestu, iza Srbije o, kako se navodi, trgovinskim ograničenjima prema Prištini.

Trgovinski odnosi između Albanije i Kosova su evoluirali, ali u korist Albanije, piše Edžpres i dodaje da je prema podacima INSTAT-a Priština rangirana kao druga po veličini izvozna destinacija u Albaniju, poslije Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana