Приштина покреће процес формирања Заједнице српских општина?

Срна
Приштина покреће процес формирања Заједнице српских општина?

Приштина - Предсједник и премијер Косова Хашим Тачи и Рамуш Харадинај усагласили су вечерас мјере у вези са најскоријим стављањем у функцију управљачког тима за оснивање заједнице српских општина.

"Заједница српских општина ће бити формирана у складу са Бриселским споразумом и принципима које је установио Уставни суд", наведено је у саопштењу из кабинета предсједника Косова.

Тачи и Харадинај су сагласни да Косово треба да поштује обавезе које је преузело током бриселских преговора у вези са нормализацијом односа са Србијом.

Претходно је Пал Љекај из Харадинајеве Алијансе за будућност Косова изјавио да ће сви министри или посланици који покушају да формирају заједницу српских општина, мимо става Владе и Уставног суда самопроглашеног Косова, бити процесуирани јер ће прекршити Устав за чије су спровођење положили заклетву.

У Звечану су данас одборници 10 општина са већинским српским становништвом, као и из општина у којима Срби чине мањину, дали рок привременој Влади самопроглашеног Косова да до 20. априла покрене формирање заједнице српских општина, искључиво према одредбама Бриселског споразума, без уважавања одлуке Уставног суда који је утврдио да су 22 принципа тог споразума неуставни.

Уколико Приштина до 20. априла не почне да формира заједницу српских општина, српски одборници ће тог дана сами то учнити према одредбама Бриселског споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана