Преминула Смиља Аврамов

Срна
Преминула Смиља Аврамов

Београд - Професор Правног факултета у Београду и члан Српске академије наука и уметности Смиља Аврамов преминула је данас у 101. години у Београду, саопштило је Удружење “Огањ”, чији је била дугогодишњи члан.

Смиља Аврамов рођена је 15. фебруара 1918. године у Пакрацу. 

Њено образовање у Бечу прекинуо је Други свјетски рат током кога је убијено 11 чланова њене породице у логору Јасеновац. 

Овај геноцид, који јој је десетковао породицу, оставио је неизбрисив траг и утицао на то да злочин геноцида постане једна од централних тема њеног научног опуса. Она је један од водећих свјетских стручњака за проблематику геноцида. 

Правни факултет Смиља Аврамов завршила је у Загребу 1947. године, докторирала је на Правном факултету у Београду 1950. године, а стручно се усавршавала у Лондону и у САД, на универзитетима Харвард и Колумбија. 

Од 1973. године до одласка у пензију 1985. била је шеф Катедре за међународно право и међународне односе на Правном факултету у Београду. Предавала је по позиву на бројним универзитетима у Европи, Азији и Америци, а од 1980. до 1982. била је и предсједник свјетског Удружења за међународно право. 

Током 1991. и 1992. године као стручни консултант предсједника Србије Слободана Милошевића учествовала је на међународним конференцијама везаним за распад СФРЈ. Касније је била један од оснивача Одбора за заштиту Срба од Хашког трибунала, формираног 1996. године. 

Из брака са Душаном Аврамовим, високим функционером бивше СФРЈ, Смиља Аврамов има двије кћерке, Драгану и Радмилу, као и унуке и праунуке. 

Мјесто и вријеме сахране биће накнадно саопштени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана