Predstavljen izvještaj o posljedicama NATO bombardovanja

Tanjug
Predstavljen izvještaj o posljedicama NATO bombardovanja

BEOGRAD - Naučno-medicinska studija koju je Komisija za utvrđivanje istraživanja posledica NATO bombradovanja uradila sa Institutom za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” pokazala je da kod djece u uzrasnoj grupi od 5 do 9 godina, a koja su rođena poslije 1999. godine, postoji određena tendencija rasta obolijevanja od malignih bolesti.

“Mi smo dobili podatke da postoje naznake statističke značajnosti vezano za tu grupu populacije, za maligne bolesti krvi. Možemo reći da je na tu grupu dece delovao određeni faktor da ona budu osetljivija na nastanak maligne bolesti”, rekao je predsjednik Komisije Darko Laketić.

On je rekao da je od suštinskog značaja da se identifikuje uzrok. On je objasnio da su za potrebe naučno-medicinskog istraživanja analizirali učestalost malignih oboljenja kod djece koja su rođena u centralnoj Srbiji, prije i poslije NATO bombradovanja.

Kako je objasnio, fokus istraživanja je bio na djeci, jer kod odraslih postoji mnoštvo faktora rizika poput pušenja ili gojaznosti.

Prema njegovim riječima, istraživači su koristili pristup koji se sastojao u tome da se analizira učestalost određenih malignih bolesti kod različitih generacija, ali u istom uzrastu. Za svaku generaciju se, kaže, određivao statistički rizik, odnosno sa kojim procentom vjerovatnoće jedna generacija ima rizik da oboli od određene maligne bolesti.

“Kada su odredili rizik, analizirali su učestalost svih tumora u određenom generacijskom uzrastu i najčešći tumori koji se javljaju kod dece od 0 do 4 godine su neuroektodermalni, od 5 do 9 godine se javljaju maligne bolesti krvi, od 10 do 14 godine javljaju s tumori mozga, od 15 do 18 godine se najčešće javljaju solidni tumori”, naveo je on.

Kako je kazao, “ukoliko primetimo da se podaci i ta stopa rizika i stopa obolevanja za neku generaciju razlikuju, mi sumnjamo da je ta generacija bila izložena nekom toksinu koji je uzrokovao da ta deca budu pojačano osetjiva na nastanak određenih malignih bolesti”.

Laketić kaže da su dobili podatke da se to dogodilo nekim generacijama koje su rođene u periodu 1999. godine u uzrasnoj grupi od 5 do 9 godine gdje su ispitivali maligne bolesti krvi.

“Značajan porast obolevanja je postojao i u grupi od 15 do 18 godina ali rezultati, kada je reč o toj grupi, mogu biti poznati tek za nekoliko godina”, naveo je on istakavši da istraživanje “nedvosmisleno pokazuje da je više generacija u određenom osetljivom periodu bilo izloženo nekom fakoru koji ih je učinio osetjivijim za oboljevanje od određenih malignih bolesti u odnosu na neke druge generacije u istom uzrastu”.

Laketić je rekao i da nije siguran da postoji jedinstvena nacionalna svijest o stradanju Srbije u NATO agresiji 1999.godine i dodao da se to ne smije zaboraviti, niti umanjivati, niti prilagođavati potrebama velikih ili malih sila.

“Mi smo zemlja žrtva, koja ne samo iz svojih, već i iz civilizacijskih razloga mora da sačuva istinu”, rekao je Laketić.

Podsjetio je da je Komisija za utvrđivanje posljedica NATO bombradovanja po zdravlje stanovništva osnovala prošle godine Narodna skupština na prijedlog Maje Gojković.

Kako je rekao, ova vlast je poslije mnogo godina počela prvi put da govori o tome da je neophodno utvrditi posljedice po zdravje ljudi i životnu sredinu koju je izazvalo korišćenje municije sa osiromašenim uranijumom.

Obimna dokumentacija je tim povodom stigla iz Italije, odnosno italijanskog parlamenta koji se bavio tom temom koja se ticala obolijevanja italijanskih vojnika na KiM.

Laketić ističe da su paralelno sa tim prikupljali informacije putem iskaza građana i podataka iz zdravstvenih ustanova o oboljenjima koja mogu imati vezu sa toksinima koje komisija istražuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana