Предсједник Механизма одбио Шешељев захтјев за жалбу

Агенције
Предсједник Механизма одбио Шешељев захтјев за жалбу

Ден Хаг/Сарајево - Предсједник Механизма за међународне трибунале Кармел Агиус одбио је захтјев Војислава Шешеља да му се одобри право на жалбу на правоснажну пресуду којом је осуђен на десет година затвора за подстицање и почињења прогона Хрвата 1992. године у селу Хртковци у Војводини.

Агиус је у својој одлуци навео да Шешељ у захтјеву није доказао да су му прекршена права статутом Трибунала који не предвиђа могућност жалбе на другостепену пресуду, преноси БИРН БиХ. 

Шешељ је у свом захтјеву Агиусу навео да му се мора одобрити право на жалбу обзиром да је у првостепеном поступку ослобођен кривице, док је у другостепеном поступку осуђен на десет година затвора.

Шешељ је тај захтјев прво упутио Жалбеном вијећу које га је прогласило кривим, али је одбијен, након чега је затражио од Агиуса право на жалбу.

У свом захтјеву Механизму Шешељ је навео да је право на жалбу на осуђујућу пресуду "елементарно право", које се не смије никоме оспорити.

"Пресуда изречена од стране Механизма представља правни преседан. Незамисливо је да особа која се прогласи кривом и осуди за злочин нема право да се жали на такву одлуку", рекао је Шешељ.

Шешељ сматра да Механизам није смио донијети коначну пресуду, те да се она којом је осуђен на десет година затвора требала посматрати као "првостепена одлука".

У априлу прошле године Шешељ је проглашен кривим по три тачке оптужнице за прогон, депортације и друга нечовјечна дјела.

Одговоран је по основу говора одржаног 1992. године у Хртковцима којим је потицао на депортације, прогоне и друга нехумана дјела, попут злочина против човјечности, као и за чињење прогона.

Механизам је у априлу ове године закључио да је Шешељ говором који је у Хртковцима одржао 6. маја 1992. подстакао прогон, депортацију и присилно премјештање Хрвата. По правоснажној пресуди, Шешељ је тим говором и "починио" прогон над Хрватима "кршењем права на безбједност".

Истом пресудом Шешељ је ослобођен кривице за злочине почињене у Хрватској и БиХ, иако је Механизам критиковао одређене закључке Првостепеног вијећа, попут оног да у Зворнику није почињен прогон несрпског становништва.

С обзиром да је његов поступак трајао више од десет година, тренутно се налази на слободи у Србији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана