Подсјећати на “Бљесак” и остале злочине над Србима, да се не понове

Срна
Подсјећати на “Бљесак” и остале злочине над Србима, да се не понове

Београд - Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је да то што Хрватска слави акцију “Бљесак” - у којој је 1995. године убијено 283 Срба, а протјерано њих 15.000, представља потврду више да српски народ мора стално указивати на злочине који су над њима почињени и сјећати их се. Он је поновио да Србија никада неће дозволити да се над Србима догоде нови “Бљесак” ни “Олуја”.

“Људи су убијани, протерани... Морамо да говоримо и покажемо како је било да се не би поновило”, рекао је Вулин за ТВ “Пинк”.

Он је напоменуо да су Хрвати својевремено промијенили изложбу у Јасеновцу, уз образложење да су фоторографије на којим су приказане сцене злочина “превише узнемирујуће за дјецу” која у оквиру екскурзија посјећују меморијал.

“Они који иду на концерте Томпсона и у Блајбург и славе уз усташки поздрав жЗа дом спремни!ж, вероватно, никада нису видели ту изложбу. Верујем да су је видели да не би били на тим местима”, рекао је Вулин.

Он је поводом одлуке аустријског округа Велкермаркт и аустријске полиције да, ипак, дозволи комеморацију усташама у Блајбургу 18. маја, рекао да се нада да ће хрватски званичници “сами себи забранити да оду тамо” и да ће се сврстати у антифашисте, а не фашисте.

“Остаје ми нада да ће тако бити”, рекао је Вулин.

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је јуче на централној свечаности обиљежавања поводом 24 године од “Бљеска” да је том акцијом почело “ослобађање западне Славоније и Хрватске”.

У акцији “Бљесак” 1. маја 1995. године хрватске хрватске војне, паравојне и полицијске снаге су за само 36 часова протјерале око 15.000 Срба, а тада су убијена или нестала 283 лица.

У вријеме напада подручје западне Славоније било је у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом снага УН.

Генерале хрватске војске Анту Готовину и Младена Маркача хашки суд је прво прогласио кривим за учествовање у удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ био да током и након операција “Олуја” и “Бљесак” присилно и трајно уклони српско становништво из Крајине, да би другостепеном пресудом били ослобођени сваке одговорности за почињене злочине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана