Павковић: Имам нове доказе да нисам крив

Срна
Павковић: Имам нове доказе да нисам крив

Београд - Некадашњи начелник Генералштаба Војске Југославије Небојша Павковић, кога је Хашки трибунал осудио на 22 године затвора због ратних злочина на Космету, изјавио је да има нове доказе и неразмотрене чињенице које говоре о томе да није крив.

Он каже да се бави пресудом и анализира како би могао да захтјева ревизију поступка.

“Жао ми је што тадашња власт /у Србији/ није била свесна да је процес који је вођен против нас на Косову, у ствари било суђење Србији”, рекао је Павковић за данашње “Вечерње новости”.

Павковић, који је некадашњи командант Треће армије Војске Југославије, истиче да су главни свједоци против њега у Хагу нису били Албанци, него колеге из Београда.

Он каже да је у пет војних судова Треће армије током 78 дана НАТО агресије 1999. године покренуто 3.600 истрага и осуђено 300 особа за прекршаје ратног права, а неки и за ратне злочине, док су три пријаве биле за силовање.

“Судили смо и мајорима, капетанима, водницима...свима за које смо сазнали да су починили ратне прекршаје. Једина смо армија на свету која је о свом ратовању отворила сва војна документа на увид”, рекао је Павковић.

Он каже да је и сам пострадао од осиромашеног уранијума, који је коришћен током НАТО агресије 1999. године.

“Оперисали су ми рак на бешици и штитној жлезди. Скоро да нема више ниједног мог сарадника официра који није лечен од канцера или није умро”, рекао је Павковић.

Када је ријеч о вађењу органа српским ратним заробљеницима, Павковић је рекао и да је за то чуо пред крај НАТО агресије.

“Искрено, веровао сам да су у питању само гласине да се у тунелиам рудника Дева крај Ђаковице заточеним Србима ваде органи. Ко је нормалан могао да поверује у тако нешто. Испоставило се да је то било тачно”, рекао је Павковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана