Патријарх Иринеј: Надамо се руској помоћи за Косово

Патријарх Иринеј: Надамо се руској помоћи за Косово 23.03.2019 23:31 | Sputnjik

Надамо се да ће нам Русија помоћи да сачувамо Косово, које је српски Јерусалим, рекао је данас патријарх српски Иринеј, који је са представницима компаније “Гаспромњефт” потписао споразум о наставку руског учешцћа у извођењу радова на унутрашњој мозаичкој декорацији Храма Светог Саве.

Патријарх је подскетио да је Русија кроз вокекове помагала Србији, примијетивши да је руски народ моц́ћан и велики, а српски мали, “али има ту срећу да свој мали чамац везује за велики руски брод”.

- Руски престо је увијек имао разумијевања за наше потребе и притицао нам у помоћ кад смо били у најтрагичнијем тренутку, а захваљујући цару Николају Другом Србија је опстала 1915/16. године. Онда кад нам Русија није могла помоћи онолико колико смо очекивали, није нам никад одмогла, за разлику од наших других савезника - рекао је српски патријарх.

- И данас се Србија налази у доста тешком положају, окружена бившим пријатељима. Зато нам је руска помоћ потребна и ми ту помоћ очекујемо, прије свега да сачувамо Косово које је за наш народ српски Јерусалим и света земља. Све што је вриједно у српској култури тамо има свој почетак и тако да се не можемо се никад одрећи Косова. Надамо се да ће нам у томе помоћи Русија колико може – а може много - навео је српски патријарх.

Он је констатовао да некадашњи пријатељи Србије данас заборављају то пријатељство и савезништво.

- Ми смо увијек били на правој страни, а данас праве стране нема. Бивши пријатељи показују своје друге лице и неки свој интерес који није у правди -  додао је патријарх.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица