Odbijen hrvatski zahtjev za konfiskaciju imovine Jugobanke

Agencije
Odbijen hrvatski zahtjev za konfiskaciju imovine Jugobanke

Beograd - Privredni sud u Beogradu odbio je da prizna odluku Trgovinskog suda u Zagrebu, kojom je od Jugobanke iz Beograda traženo da isplati troškove sudskog postupka od 108.000 evra.

To je prvi put da sud u Srbiji u prvostepenoj odluci odbije da primijeni zakone i uredbe Hrvatske, kojim se konfiskuje imovina fizičkih i pravnih lica sa teritorije Srbije.

Jugobanka je tražila naplatu kredita od Brodogradilišta “3. maj” u Rijeci, ali je hrvatsko pravosuđe osujetilo naplatu tog duga po zahtjevu Privredne banke Zagreb kao likvidatora.

Nakon toga, Jugobanka je presudom pozvana da plati ogromne sudske troškove po uredbi o načinu likvidacije, koja je klasičan akt konfiskacije.

Prema pisanju srpskih medija, Privredni sud u Beogradu je donio odluku da odbije prijedlog za izvršenje na osnovu presude iz Zagreba, kojom je traženo da Jugobanka plati nešto više od 100.000 evra na ime parničnih troškova u sporu sa Privrednom bankom Zagreb, koji je završen prije pet godina.

Privredni sud u Beogradu uvažio je argumente pravnog tima Jugobanke da je hrvatska presuda u suprotnosti sa Ustavom utvrđenim osnovama društvenog uređenja Srbije, Sporazumom o sukcesiji, kao i da nema uzajamnosti u primjeni ovog sporazuma, jer ga hrvatski sudovi ne primjenjuju.

U odluci Privrednog suda u Beogradu navedeno je da bi priznanjem zagrebačke presude bio povrijeđen domaći javni poredak, te da svi moraju imati jedna položaj na tržištu, a da stečena prava na osnovu ulaganja kapitala ne mogu biti umanjena zakonom.

U odluci se dodaje da je pravnom licu iz Srbije odlukom suda u Zagrebu uskraćena zaštita istog prava koje sudovi u Srbiji pružaju licima iz Hrvatske.

Vođa pravnog tima Jugobanke Ivan Simić rekao je da se Privredni sud Beograd jasno odredio prema inkvizitorskim i konfiskatorskim aktima Hrvatske, kojima ne samo da su pogažene evropske vrijednosti, nego se ponižavaju sva fizička i pravna lica iz Srbije.

Aminovanje pljačke

Simić je naveo da nikada nije utvrđen iznos sredstava bivših jugoslovenskih banaka sa sjedištem u Srbiji, koji je ostao na računima filijala u Hrvatskoj, a hrvatski sud je aminovao tu konfiskaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana