“Новости”: Због Косова смјена дипломата, одлази и Чепурин

novosti.rs
“Новости”: Због Косова смјена дипломата, одлази и Чепурин

Београд - Неке од кључних свјетских сила, поготово када је ријеч о рјешавању косовског питања, ускоро у Београд шаљу нове амбасадоре, пишу данашње “Вечерње новости”.

Из Берлина је већ најављено да стиже нови дипломатски представник Томас Шилд који ће на челу њемачке амбасаде замијенити Аксела Дитмана. Шилд долази из мисије Њемачке при Уједињеним нацијама у Њујорку. Мандат истиче и британском амбасадору Денису Кифу, а његов насљедник очекује се на јесен.

Промјене очекују и Амбасада Русије, коју је чак шест година водио Александар Чепурин. Он би послије Београда требало да оде у дипломатску пензију, а Кремљ би на његово мјесто могао да пошаље Боцана Харченка, одличног познаваоца балканских прилика и доказаног пријатеља Срба.

Харченко у руској дипломатији важи и за експерта за ријешавање проблема, а кога предсједник Владимир Путин шаље у земље на које Запад врши притисак. Харченко је био амбасадор Русије у БиХ од 2009. до августа 2014. године, а прије тога дугогодишњи представник Русије у Контакт групи и, уз дипломате САД и ЕУ, представник у посредничкој тројци за ријешавање питања статуса Косова и Метохије. Такође, био је члан руске делегације на Дејтонским мировним преговорима и мировној конференцији о БиХ у Паризу.

Очекује се да и Берлин и Лондон за нове амбасадоре у Србији именују искусне каријерне дипломате, имајући у виду да ће у наредном периоду косовско питање и чланство Србије у Европској унији бити у врху.

На крају четворогодишњег мандата је и кинески амбасадор Ли Манчанг, али у дипломатским круговима вјерују да Пекинг највјероватније неће у овом тренутку вршити промјене у својој “испостави” у Београду.

Наиме, процијењује се да увођење новог дипломате “у игру” не би било продуктивно у јеку значајних пројеката које је Кина започела и у Србији и у овом дијелу Европе, а имајући у виду да је Ли одлично одрадио посао и дао значајан допринос јачању веза Београда и Пекинга.

Из Београда одлазе и амбасадорке Аустралије и Индије, Џулија Фини и Нариндер Чохан, навеле су “Новости”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана