“Новости”: Приштина ће хапсити Брнабићеву, министре, парламентарце, судије...

Срна
“Новости”: Приштина ће хапсити Брнабићеву, министре, парламентарце, судије...

Београд - Приштинске власти су 1. новембра донијеле одлуку да се највишим функционерима из Београда не дозволи пролаз преко административних прелаза, ако би кренули на Косово и Метохију, пишу београдске “Вечерње новости”.

Ова одлука је донесена прије увођења такси на производе из Србије, а списак непожељних особа достављен је свим полицијским пунктовима на административним прелазима, уз напомену да одмах буду ухапшене ако дођу на неки од њих.


На списку, у који је лист имао увид, налазе се српски функционери почевши од премијера Ане Брнабић, преко министара у Влади Србије, до судија Уставног и Врховног касационог суда.

На овој “црној листи” су министар спољних послова Ивица Дачић, унутрашњих послова Небојша Стефановић, трговине Расим Љајић, грађевинарства Зорана Михајловић и одбране Александар Вулин.

Како наводе “Новости”, непожељни представници из Скупштине Србије су предсједник Маја Гојковић и потпредсједници Верољуб Арсић, Владимир Маринковић, Ђорђе Милићевић, Вјерица Радета и Гордана Чомић, 14 судија Уставног суда на челу са предсједником Весном Илић Прелић, четири судије Врховног касационог суда и његов предсједник Драгомир Милојевић, као и више државних секретара, помоћника министара...

Овим потезом, након кршења споразума Цефта, Приштина је прекршила и договор из Брисела о званичним посјетама, који се примјењује од 2014. године, пишу “Новости”.

Према овом договору, за планирану посјету неког званичника из Београда потребно је само обавијестити Приштину.

Процедура предвиђа да се то обавјештење шаље официру за везу и ако се не добије никакав одговор, сматра се да је посјета одобрена.

У зависности у коју су групу сврстани функционери, долазак мора да се најави најмање 48 или 72 часа унапријед.

Лист наводи да су серија мјера Приштине као и млаке осуде из ЕУ довеле дијалог са Београдом у ћорсокак и велико је питање може ли се он наставити у Бриселу у формату у коме се и до сада водио, чак и да приштинске власти пониште своје одлуке.

У тексту се наводи и да ће даље дјеловање по овом питању, у све компликованијој ситуацији, српски државни врх координисати са Русијом и Кином.

Како пише лист, с обзиром на то да је списак непожељних “посјетилаца” на Косову и Метохији сачињен прије одлуке у Интерполу да не прими самопроглашено Косово, то иде у прилог тврдњама да и накнадно наметнуте таксе немају много везе са исходом гласања, већ да се руководство у Приштини води другим мотивима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана