Нова кључна ријеч у косовском чвору – “разграничење”

B92
Нова кључна ријеч у косовском чвору – “разграничење”

Рјешавање ситуације у вези са Косовом и Метохијом је кључна тема српског политичког врха, а посљедњих дана је у расправу “уведен” нови појам – разграничење.

Званични Београд у преговорима са Приштином, под покровитељством Брисела, декларативно инсистира на компромисном ријешењу, али до сада шира јавност није имала прилику да се упозна са тиме шта заправо то значи.

Нову “кључну ријеч” је у јавни простор унио министар одбране и предсједник Покрета социјалиста, једне од низа партија које су до позиције политичке моћи и одговорности дошле кроз сарадњу са владајућом Српском напредном странком.

Александар Вулин је за Курир рекао да је за Србију “прихватљиво компромисно ријешење за Косово разграничење и заустављање ширења ’велике Албаније’”.

Појам “разграничење” у геополитичкој терминологији је српска ријеч за популарнији и коришћенији назив – демаркација.

Тај појам је домаћа јавност могла да упозна у случају ријешавања пограничног спора између Црне Горе и “државе Косово”.

Демаркација је први пут поменута у спору Београда и Приштине прије неколико дана, када је приштинска штампа пренијела да је разграничење између Космета и централне Србије слиједећи услов који ће Брисел поставити обијема страма.

Истовремено, поједини и српски и косовски медији су пренијели да је КФОР “поставио границу између Косова и Србије у селу Карачево, у општини Каменица”. То је демантовао портпарол мировне мисије која је успостављена резолуцијом 1244.

“КФОР не исцртава границе и замјена знакова дуж административне линије нема везе са исцртавањем границе”, рекао је Квендрон Кастрати.

Када се говори о “разграничењу”, није извесно да ли они који тај појам помињу мисле на одвајање у смислу подјеле територије Косова и Метохије или на већ постојеће административне прелазе које власти у Приштини сматрају својом границом у односу на Србију.

У том смислу је недавно објављено и отворено писмо владике Теодосија у ком је повезао “територијалну подјелу” и “разграничење Срба и Албанаца”.

“Да ли то значи да ћемо доћи у ситуацију да већина косовскометохијских Срба који живе јужно од реке Ибар треба да се исели из својих домова и напусти своје најважније светиње – Пећку патријаршију, Дечане, Грачаницу, Призрен?”, упитао је владика.

На то је хитро одговорио предсједник Србије и СНС Александар Вучић, истакавши да ћемо за 20 година, ако сада не будемо решили питање Космета – изгубити све.

“Нећете разграничење са Албанцима? Нема проблема, кажите људима да се спремимо да бранимо Врање за 40 година. Зар мислите да се наши не исељавају већ данас? У обраћању које ћу имати све податке ћу изнети”, рекао је Вучић.

Подсјетимо, идеју о подели територије Косова и Метохије је у посљедњим годинама најгласније заговарао потпредјседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Ако се може вјеровати медијима, како приштинским, тако и београдским, таква идеја није толико страна новој администрацији у Вашингтону, али уз “разграничење” радо се додаје и глаголска именица “признање”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана