Нова генерација плаћених убица на Балкану

blic.rs
Нова генерација плаћених убица на Балкану

На Балкану је стасала нова, друга генерација професионалних убица, које су од малих ногу обучавали људи који су своја брутална искуства – од баратања снајперима до постављања експлозива – стицали на ратиштима бивше СФРЈ током деведесетих година.

Међу тим професионалним убицама неријетко су синови или нећаци некадашњих егзекутора који су сада већ у озбиљним годинама.

“Та дјеца, друга генерација професионалних атентатора, рођена су и расла у ратном и поратном окружењу, и од малих ногу су обучавани да пуцају, постављају експлозив. Научили су све оно што је неопходно да би добро радили тај посао и да не буду идентификовани и ухапшени”, каже саговорник “Блица” близак безбједносним службама.

Професионалног убицу је веома тешко наћи и његова цијена варира у зависности од мете. Оно што такође погађа цијену је и колико успјешних реализација има у каријери, пише “Блиц”.

Начин рада

“Професионалне убице наступају скоро као полицијски тим на увиђајима. Пажљиво се бирају аутомобили, води се рачуна како сједе у колима да иза њих не би остао неки биолошки траг. Дешава се да су и у специјалним одијелима управо из разлога да иза њих не би остао неки траг, као што је, рецимо, длака. Детаљно проуче околину, видео-надзоре, све оно што може да поремити њихов план”, објашњава наш извор.

Као један од примјера професионалних ликвидација наводи убиства иза којих, како се сумња, стоји клан “Америка”, јер у тим злочинима атентатори нису оставили ниједан доказ на основу којих би могле да се расвијетле егзекуције.

Разлике

“С друге стране, постоје плаћене убице и јавност у Србији често мијеша те двије категорије. То су махом људи са маргине, раније хапшени због неких наизглед ситнијих кривичних дјела као што су крађе. Неријетко они су ‘преображени’ у затвору. Искуснији криминалац, послије процјене да је погодан за врбовање, узима га под своје, и како је овај материјално угрожен, нуди му новац у кантини, пакете, а дешава се да му у љубавној соби чак пошаље и неку дјевојку. Тако га придобије, и по изласку из затвора овај за њега убија. А плаћеном убици, како и само име каже, интерес је само новац”, наводи извор “Блица”.

Нестабилни

Те плаћене убице неријетко и саме убрзо заврше јер онај који их је ангажовао или посредовао, зна да им карактер није баш најчвршћи, за разлику од карактера професионалних атентатора. Један други безбједњак за “Блиц” објашњава да је плаћеног убицу могуће наћи за веома кратко вријеме.

“Уколико познајете праву особу, за 15 минута можете ангажовати плаћеника, који ће можда и спустити цијену ако, рецимо, неку услугу дугује посреднику. Плаћени убица тражи име жртве, фотографију, адресу и која кола вози, да би одрадио посао. Професионалног убицу, међутим, тешко је наћи и зато је његов ангажман много скупљи”, напомиње овај саговорник “Блица”.

Нови талас

– Приучени, истренирани “на асфалту”

– Регрутују се из затвора или са улице

– Упадљиви, нестабилног карактера

– Јефтинији, приступачнији

– Имају дебеле досијее

Плаћене убице:

Чаба Дер – бјегунац, осумњичен за убиство Небојше Марковића на Бановом брду 5. јануара. Према мишљењима Блицових саговорника, класичан примјер како се постаје плаћеник. Криминалну каријеру почео је као крадљивац у родном Чантавиру, да би га у затвору, како се вјерује, придобила група Војислава Шкрбића, за чији је рачун по изласку из казамата убио Бранислава Јеличића. Хапшен јер је намјеравао да ликвидира Алана Кожара, вођу барске групе. Тренутно у бјекству.

Јанош Шнајдер Пендула – осумњичен за убиство брачног пара Јасмине и Ненада Опачића, предозирао се у Прагу 2015. године. Као и у случају Дера, вјерује се да га је у затвору у Сремској Митровици ривал вође ветерничког клана врбовао јер је знао да је са Опачићем у коректним односима, али и за његову слабост ка наркотицима. Иако није доказано, сумња се да му је управо организатор ликвидације убризгао хероин.

Сретко Калинић – Бели или Звер, како су га незванично прозвали шпански новинари, служи вишедеценијску затворску казну за убиства, каријеру је почео у Црвеним береткама, гдје се, међутим, задржао кратко. Рат није био за њега, али таленти које посједује брзо су дошли до изражаја у ратовима за превласт у подземљу. Признао је да је учествовао у убиству Бранка Јефтовића Јорге, покушајима убистава Андрије Драшковића и Зорана Недовића, осуђен је због учествовања у убиству премијера Зорана Ђинђића и за касапљење Милана Јуришића Јурета.

Миланко Ивановић Црни – осуђен је на двије деценије затвора због убиства кошаркаша Јована Мановића и покушај убиства Марка Николића на Златибору, за шта му је понуђено 10.000 евра. Ивановић, који је далтониста, промашио је, међутим, праву мету Горана Марића, и у кафићу “Зодијак” у београдском насељу Сењак, испалио је три хица у груди Мановићу који је сједио за сусједним столом.

Саша Видовић – осумњичен да је у јулу 2016. у Новом Саду покушао да убије Слободана Кашћелана, вођу кавачког клана. Касније је ухапшен у Републици Српској и осуђен на 20 година затвора због ликвидације Мирослава Лазаревића у Источном Сарајеву. Видовић је каријеру почео као крадљивац аутомобила.

Саша Цветановић Пит Бул – Признао да је за убиство Николе, брата Луке Бојовића, од припадника клана Слободана Шарановића узео 30.000 евра. У свједочењима осталих припадника клана – како их је на суду изнио свједок-сарадник Милош Војновић – Цветановић је описиван као наркоман који је новац убрзо потрошио и затим тражио још. Раније је осуђиван за тешке крађе. Убијен му је брат Југослав из, како се спекулише, крвне освете.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана