Ник Дучић - Американац православац који слави Светог Николу

Агенције
Ник Дучић - Американац православац који слави Светог Николу

Приштина - Косово је “мјесто из снова” гдје су могли да ме распореде. Да дођем на подручје одакле је моја породица, као и да могу да радим посао који радим у САД. То за мене има како историјски, тако и лични значај.

Изјавио је то командант базе Бондстил на Косову, пуковник војске САД Ник Дучић у интервјуу за Прву телевизију из Београда о доласку у ту базу, српском поријеклу, породици…

- Већина Американаца никада није чула за Косово. Када човјек погледа мапу и пронађе ту територију, онда крене истраживање о Косову, његовој историји… - рекао је Дучић.

Како је додао, на Косову је био 2010. године. Тада је био распоређен у Украјини и пратио је неке људе у посјети украјинском контингенту КФОР-а док су још били на Косову.

- Овога пута сам посјетио цркве и манастире које први пут нисам имао прилику да обиђем. Сваке недјеље посјетим другу цркву или манастир. Обишао сам Љешић на сјеверу, па онда манастир Соколица, био сам у Пећи, у Дечанима… Сјео сам  са народом и имао јако пријатне разговоре - додао је Дучић.

Наводи да мисли да су људи срећни када наиђу на њега.

- Драго ми је што можемо да попричамо и да их једноставно увјерим да јесам српског поријекла, редовно се придржавам обичаја своје православне вјере. Моја породица слави славу Светог Николу и покушавамо да његујемо обичаје које смо добили од моје бабе и деде - рекао је Дучић.

Породица му недостаје, а у Америку ће за неколико седмица, да искористи одсуство. Код куће, у Сан Дијегу, послије Бондстила, чекаће одлуку гдје ће даље бити распоређен.

Дучићев отац је био амерички маринац од 1950. до 1953. Када му је дјед стигао у Америку, почео је Први свјетски рат, био је престар за војску. Како каже, и његова дјеца воле тај војнички сегмент живота, али нису срећни гдје им је отац.

- Ово је други пут у три године да сам распоређен у иностранству, што значи да сам одвојен од породице. Али што смо дуже одвојени, то је слађе кад се поново окупимо. Кћерка Наталија има 11 година, Лука има 10, а Иван шест година - рекао је он.

Како каже, када га неко пита да ли је српско-америчког поријекла или је Американац, одговара: “Ја сам Американац српског поријекла, тако сам васпитан.”

Дјецу учи и српским и руским обичајима. Додаје да су скоро сви његови преци из области око Требиња. Дипломирао је нуклеарну физику, а спрема магистарску тезу из области проучавања свемира.

- Моја дјеца схватају важност и разумију мој положај као команданта, да то носи одговорност и да морам бити у иностранству. Зависно гдје будем распоређен идући пут, ако буде у Европи, ићи ћу са породицом да можемо бити заједно.

Коријени око Требиња

Ник Дучић је говорио о српском поријеклу. Он је православац, његова супруга је Рускиња. Има троје дјеце и сви носе српска, односно руска имена, а неки чак тврде да је потомак Јована Дучића.

- Супруга ми је, са мајчине стране, из Црне Горе, а са очеве из Москве. Моја породица је са обје стране из Требиња. Из неких докумената које сам имао прилику да видим, са дедине стране постоји веза са Јованом Дучићем, неки су род, у сваком случају су из истог краја. Читао сам о њему, недавно сам добио једну Дучићеву књигу преведену на енглески и кренуо сам да је читам - навео је Дучић.

Радост

Ник Дучић тврди да док се не постигне споразум између Београда и Приштине, КФОР је и даље потребан. А кад ће тај споразум бити постигнут - “да знам одговор на то питање, имао бих потпуно другачији посао”.

- Скакао бих од радости да се постигне потпуни споразум који се може спровести и да се крене у нормализацију ситуације, у економски раст - рекао је он.

На питање шта овај дио свијета значи Американцима и да ли су Бондстил и Косово важан дио свијета за Америку, Дучић каже да је дефинитивно тако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана