“Нестала” изложба о НАТО бомбардовању у Паризу, Министарство тражи одговоре

B92
“Нестала” изложба о НАТО бомбардовању у Паризу, Министарство тражи одговоре

Београд - Министарство иностраних послова Србије затражило је хитан одговор од Амбасаде Србије у Паризу о догађајима везаним за уклањање изложбе у Културном центру у Паризу.

Ова изложба је постављена поводом обиљежавања двадесетогодишњице НАТО бомбардовања на СРЈ.

“Не знамо још шта се десило, тражили смо изјашњење из Париза. Не можемо да арбитрирамо одавде”, рекао је генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић за Тањуг, реагујући на вијест која се појавила на друштвеним мрежама да је изложба уклоњена како “официрима НАТО не било непријатно” на пријему који је требало да буде организован 26. у Културном центру.

Одаловић је додао да се одговор очекује брзо, јер је захтијев био хитан.

Како је на свом профилу на Фејсбуку написала координатор за односе са медијима у Културног центра Србије у Паризу Наташа Пејин изложба слика поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања уклоњена је по наредби директора Радослава Павловића због посјете официра НАТО-а.

Она тврди да јој је Павловић пренио да је налог да се уклоне слике Владимира Величковића и Биљане Вилимон, постављене 23. марта, стигао из амбасаде Србије у Паризу, цитирајући директорове ријечи “да официрима НАТО не било непријатно” на пријему који је требало да буде организован 25. марта у 18 часова.

Ријеч је о изложби “Србија 1999.године - 20 година после - док су падале бомбе”, а једна од аутора слика Биљана Вилимон потврдила је за “Блиц” да су слике скинуте послије само два дана од отварања изложбе о чему свједоче и фотографије из Центра које је Наташа Пејин поставила на свом профилу на Фејсбуку. Међутим, још није утврђено ко је наложио да се поставка уклони и који су разлози за то.

Наташа Пејин тврди да су платна Биљане Вилимон уролована, као и документарне фотографије које су дио изложбе, а да је слика Владе Величковића остала у приземљу галерије.

Наташа Пејин је написала да је у уторак, по доласку на посао, затекла празне зидове и да се срела са Павловићем, који је појаснио да ће у Центру бити одржан пријем и да је из српске амбасаде у Паризу добио налог да се слике скину.

“Рекла сам му: Ви, Лале Павловићу, учествујете у страшној срамоти и понижењу Србије и српских жртава и треба да вас је срамота. Одбијам да учествујем у овоме, а што се коктела тиче, у оваквим условима, ни чашу хладне воде нећу изнети никоме. Отишао је без речи”, написала је Наташа Пејин.

Како она тврди, пред почетак коктела из галерије су уклоњени сви каталози о изложби јер “не сме ништа од тога да се види у сали”.

“Одбила сам да на било који начин учествујем у тој срамоти у Српском културном центру где се понижава Србија, уметници који излажу и жртве бомбардовања 1999, а да као врхунац понижења то сами Срби организију! Напустила сам канцеларију пре доласка званица”, написала је Наташа Пејин.

Сликарка Биљана Вилимон рекла је за “Блиц” да је о уклањању поставке нико званично није обавијестио и да је сазнала посредно.

“Све то показује да смо потпуно без самопоштовања. Не знам да ли је идеја била да се поштеде они који су учествовали у бомбардовању, а ми што смо га преживели, нема ни везе. Све ми то изгледа потпуно сумануто. Уосталом, не знам шта има да се крије јер се нама бомбардовање десило”, рекла је Биљана Вилимон и додала да не зна ко је дошао на идеју да уклони платна.

Појаснила је да је власник поставке Историјски музеј Србије, у коме је била изложена прошле године са идејом да гостује по Европи и свијету и да се јавност упозна са дешавањима током бомбардовања 1999. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана