На сјеверу мирно, уклоњена барикада у Зубином потоку

Срна
На сјеверу мирно, уклоњена барикада у Зубином потоку

Косовска Митровица - Ситуација на сјеверу Косова је мирна након упада припадника специјалне јединице РОСУ на језеро Газиводе, а уклоњена је и барикада коју су Срби самоиницијативно поставили у Зубином Потоку, јавио је дописник Срне.

Живот у општинама Зубин Поток, Лепосавић, сјеверна Косовска Митровица и Звечан нормализован је, као и саобраћај на путу Косовска Митровица-Зубин Поток-Рибарић послије јучерашње блокаде која је услиједила због посјете предсједника привремених институција у Приштини Хашима Тачија језеру Газиводе.


Предсједник општине Зубин Поток Стеван Вуловић рекао је Срни да ће барикада поново бити постављена уколико се добију информације о било каквим покретима припадника специјалне јединице РОСУ чијих је стотињак припадника јуче упало на језеро Газиводе обезбјеђујући боравак Хашима Тачија.

Представник Српске листе и посланик у скупштини самопроглашеног Косова Игор Симић изјавио је да је народ узнемирен и да страхује од могућег упада албанских специјалаца, али да вјерује предсједнику Србије Александру Вучићу да ће стати у заштиту Срба и њихове имовине на сјеверу Косова.

“Оно што се јуче десило на нашу испружену руку мира биле су дуге цеви људи са фантомкама што је изазвало нервозу код грађана, пре свега, у општини Зубин Поток”, рекао је Симић.

Симић је навео да се никада не могу предвидјети ствари у будућности на Космету и да се показало да Приштиа не може да испоштује оно шта су се договорили и сагласили.

“Надам се да неко у Приштини и они у амбасадама који доносе одлуке и могу да утучу на Албанце је свестан колико је јуче тешко било сачувати мир у Зубином Потоку, колико су држава Србија и руководство локалне самоуправе улажили огромне напоре примири ситуацију, да Срби не наседну на провокацију на Газиводама”, рекао је Симић.

Он је потврдио да су посланици Српске листе и даље у опозицији и ни на који начин не желе да дају легитимитет оваквим акцијама која се догодила јуче на Газиводама.

“Долазак у чисту српску средину са више од 100 наоружаних специјалаца са дугим цијевима и фантомкама имало за циљ завођење дисциплине и мишића”, оцијенио је Симић.

Предсједник Србије Александар Вучић синоћ је у ванредном обраћању јавности позвао Србе на сјеверу Косова на мир, да напусте барикаде, да се врате кућама и да убудуће о свему разговарају са Београдом.

Он је поручио да ће Србија пронаћи начин да заштити становништо ако се албански представници у било ком тренутку одлуче за организовано насиље над српским народом.

Вучић је истакао да је Србија на упад специјалаца косовске полиције на сјевер Космета реаговала одмјерено, мирно и сталожено, али да је јасно упозорила да неће толерисати насиље над Србима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана