Мерон предсједава Жалбеним вијећем у случају против радикала

Срна
Мерон предсједава Жалбеним вијећем у случају против радикала

Хаг - Предсједавајући Механизма за међународне кривичне судове /ММКС/ Теодор Мерон предсједаваће жалбеним вијећем у случају против чланова Српске радикалне странке /СРС/ Вјерице Радете и Петра Јојића, саопштено је из ММКС.

У саопштењу се наводи да су за остале чланове вијећа, које ће разматрати жалбу Тужилаштва на одлуку Механизма да процес против Радете и Јојића буде пребачен у Србију, одређени судије Вилијам Хусеин Секуле и Иво Нелсон де Каирес Батиста Роса.


Хашко тужилаштво тражи од жалбеног вијећа да поништи рјешење којим су повучене потјернице за Радетом и Јојићем и да поново буду издати међународни налози за њихово хапшење и изручење Механизму у Хагу, као и да укине налог хашком тужилаштву да преда српским колегама доказе и оптужницу против њих.

Тужилаштво се жалило на одлуку судије Ајдина Сефе Акаје од 12. јуна којом је наложио да се што прије случај прослиједи канцеларији тужилаштва у Србији, као и све информације од значаја у вези са овим случајем, уз оптужницу и материјал који подржава оптужницу.

Акаје је у својој одлуци, између осталог, навео да је кривично дјело за које се терете Радета и Јојић почињено у Србији, а да је Србија навела да има надлежност, те да је вољна и адекватно припремљена да прихвати овај случај за суђење, уз обезбјеђивање свих процедуралних гаранција за фер суђење, као и да су оптужени спремни да се појаве пред судом у Србији.

Хашко тужилаштво се томе успротивило, тврдећи да Вјерица Радета и Петар Јојић, као посланици СРС у Народној скупштини Србије уживају имунитет од кривичног гоњења.

Радета и Јојић оптужени су за непоштовање суда, односно да су, наводно, застрашивали, пријетили и нудили мито свједоцима у случају против лидера СРС Војислава Шешеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана