Lavrov: UN da reaguje na ponašanje Prištine

Srna
Lavrov: UN da reaguje na ponašanje Prištine

Beograd - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da ponašanje vlasti samoprglašenog Kosova prema ruskom pripadniku UNMIK-a Mihailu Krasnoščenkovu ničim ne može da bude opravdano, te da na pokušaje Prištine da ga liše punomoći ili statusa treba da reaguju predstavnici UN.

Lavrov je istakao da je šef misije UN na Kosovu i Metohiji Zahir Tanin po tom pitanju zauzeo principijelan stav i neće da ohrabruje takvo ponašanje Prištine. “Vlasti /samoproglašenog/ Kosova su očigledno prestale da se potčinjuju onima koji su navodno njima rukovodili, a to su SAD i EU. Rezultat toga je tužan, pokroviteljstvo kosovskih vlasti od strane Zapada dovelo je do toga da sve prolazi nekažnjeno, što je neprihvatljivo”, rekao je Lavrov koji boravi u posjeti Tokiju, prenosi “Sputnjik”.

Ruski ministar je podsjetio da su vlasti samoproglašenog Kosova mnoge svoje obaveze prekršile, dodavši da među njima, prije svega, misli na formiranje zajednice srpskih opština na koju se obavezali još prije četiri godine.

Lavrov je istakao da je Priština prekršila i Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN formiranjem oružanih snaga, ali i mnogim drugim akcijama, što pokazuje koliko je opasno zatvarati oči na sva ta sistematska i brojna kršenja međunarodnog prava od jednih ili drugih učesnika konfliktnih situacija.

“Rusija će insistirati na primjeni Rezolucije 1244 koja je uslovila sve parametre rješavnja kosovskog problema. Insistiraće na tome da rezoluciju poštuju svi igrači, kao i da rješenje kosovskog problema bude rezultat procesa koji je prihvatljiv i za Prištinu i za Beograd”, rekao je Lavrov.

Pripadnici specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova upali su u utorak, 28. maja, na sjever Kosova i Metohije u desetak oklopnih vozila, a Srbi su postavili barikade na putevima u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku, nakon čega je došlo i do pucnjave.

Više ljudi je povrijeđeno, uključujući trojicu policajaca, jednog novinara i dva pripadnika UN, od kojih je jedan Krasnoščenkov, koji je zatim hospitalizovan i oslobođen, a drugi je Srbin, koji se i dalje nalazi u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana