Кубуровић: Приштина одбија сарадњу у процесуирању ратних злочина

Срна
Кубуровић: Приштина одбија сарадњу у процесуирању ратних злочина

Њујорк - Министар правде Србије Нела Кубуровић рекла је данас пред Савјетом безбједности УН у Њујорку да је немогућност процесуирања ратних злочина почињених над Србима на подручју Косова и Метохије директна посљедица константног одбијања Приштине да сарађује са Београдом и одговори на захтјеве Тужилаштва за ратне злочине, што је потврђено и у извјештају тужиоца.

Она је на сједници, на којој је размотрен шестомјесечни рад Механизма за међународне кривичне трибунале, насљедника Хашког трибунала, изразила очекивање да ће Механизам преостале предмете - поновљено суђење бившим припадницима Службе државне безбедности Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, као и против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића и генерала Ратка Младића окончати у разумном року и да неће пратити праксу Трибунала у појединим случајевима гдје су поступци трајали непримјерено дуго.


Она је нагласила да Србија остаје посвећена процесуирању ратних злочина без обзира на националну припадност починалаца најтежих кривичних дјела против човјечности, указујући да успјех у процесуирању зависи и од регионалне сарадње, која је, како је рекла, тренутно најинтензивнија са БиХ.

“Српски правосудни органи признали су одређене судске пресуде из БиХ и да преузето је кривично гоњење у појединим предметима, где су биле испуњене све процесне претпоставке”, навела је Кубуровићева.

Она је навела и да су током прошле и ове године пресуде судова БиХ признате у седам случајева, а на основу њих су српски судови изрекли казне затвора у укупном трајању од 104 године, а сви осуђени су Срби.

“Један предмет чији поступак за признање пресуде је у току /Новак Ђукић/ не може се сматрати довољним како би се оспорила добра сарадња са БиХ, како је то наведено у извештају”, напоменула је Кубуровић.

Поводом Брамерцове оцјене да “Србија не процесуира своје високорангиране функционере”, Кубуровићева је подсјетила да је велики број њих већ осуђен пред Хашким трибуналом.

Она је рекла да Србија нема отворених питања са судским Механизмом у Хагу и да очекује да ће се сарадња и убудуће одвијати без проблема, те навела да Србија омогућује и Хашком тужилаштву слободан приступ свим доказима, документима, архивама и свједоцима.

Кубуровићева је истакла да је у фокусу сарадње предмет против Јовице Станишића и Франка Симатовића гдје је Тужилаштво у два захтјева затражило 1.677 докумената на више хиљада страна.

Она је указала на проблем архиве Хашког трибунала и враћања документације Србији која је у протеклих 20 година достављена Тужилаштву и Трибуналу, пренијели су београдски медији.

“Судбина и начин употребе архива Хашког трибунала повезани су и са питањем формирања информационих центара у државама бивше Југославије. Иако је Србија приликом посете председника Механизма Кармела Агијуса Београду показала спремност у вези са оснивањем таквог центра и одредила представника мешовите радне групе коју би, осим српске стране, чинили и представници МКТЈ /Трибунала/ до данас, ни после две ургенције, није добила одговор о даљим корацима оснивања центра”, ннапоменула је Кубуровићева.

Она је поновила да је Србија, у предмету против двоје радикала, Петра Јојића и Вјерице Радете, које хашко тужилаштво терети за застрашивање свједока у поступку против Војислава Шешеља, потпуно спремна да преузме тај случај од Механизма, напомињући да је у интересу Србије да га процесуира.

Осврћући се на дио извјештаја Тужиоца Механизма Сержа Брамерца у којем је поздравио број ријешених предмета у Хрватској, од којих је највећи број процесуиран у одсуству окривљених, Кубуровићева је запитала “да ли и Србија треба да примени институт суђења у одсуству како би имала задовољавајући број решених предмета?”.

Кубуровићева је нагласила да ће државни органи Србије учинити све да буде остварен видљив напредак у проналажењу несталих лица на простору Хрватске, БиХ и Косова и Метохије и расвјетљавању њихове судбине.

Она је поновила иницијативу Србије да Савјет безбједности осуђенима у Хашком трибуналу омогући служење затворске казне у земљама њиховог поријекла и изразила спремност државе за пружање гаранција да ће у случају њиховог упућивања да наставе издржавање казне у Србији обезбиједити све мјере и прихватити међународни надзор.

Кубуровићева је истакла да неки хашки осуђеници казне служе у неадекватним условима и са неадекватном здравственом његом. /крај/јн/вјтета у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана