Још један припадник ОВК-а добио позив за саслушање у Хагу

Срна
Још један припадник ОВК-а добио позив за саслушање у Хагу

Приштина - Бивши припадник терористичке ОВК-а Љах Брахимај изјавио је да је добио позив тужилаштва Специјалног суда за злочине ОВК-а у Хагу за саслушање током марта и потврдио да ће се одазвати.

“Добио сам позив за саслушање и ја ћу се одазвати”, рекао је Брахимај новинарима у Приштини.

Он није открио у којем својству ће бити саслушан у Специјалном суду за злочине ОВК-а у Хагу, гдје ће се судити припадницима терористичке ОВК за злочине које су починили над Србима и неалбанцима од почетка 1998. године до краја 2000. године.

Брахимај је 2011. године у Хашком трибуналу осуђен на шест година затвора.

Специјални суд за злочине ОВК основан је након извјештаја Дика Мартија Савјету Европе из 2011. године у којем су наведени бројни злочини почињени након повлачења српских снага безбједности са Косова и Метохије 1999. године.

Марти је означио низ команданата терористичке ОВК као организаторе отмица и ликвидација неколико стотина Срба, Рома и нелојалних Албанаца између 1999. и 2000. године и илегалној трговини органима.

Власти Косова су под притиском из Брисела и Вашингтона донијеле законе о формирању суда, који формално функционише у оквиру косовског правосуђа, али му је сједиште у Хагу и сви тужиоци и судије су међународни правници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана