Из УН објашњено откуд Тачи, Харадинај и Пацоли у Њујорку Т

Танјуг
Из УН објашњено откуд Тачи, Харадинај и Пацоли у Њујорку Т

Приштинска делегација, коју чине Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Беџет Пацоли, није добила позив за седницу Генералне скупштине УН.

То је изјавила портпаролка УН Ери Канеко и додала да представници привремених власти у Приштини у Њујорку бораве у приватној посјети.

“Они званично нису позвани, разлози су познати, и у Њујорку могу бити само приватно”, рекла је Ери Канеко, демантујући на тај начин информацију приштинске телевизије Клан Косова, која је јавила да Тачи учествује у раду Генералне скупштине.

Како је пренијела приштинска Бота сот, позивајући се на Прешева јон, Ери Канеко је објаснила да у раду Генералне скупштине учествују представници држава чланица УН по позиву, а у расправи на високом ниову могу говорити само представници држава чланица и сталних посматрача.

Прецизирала је да Приштина нема ни статус сталног посматрач у УН, већ да су то само Ватикан и Палестина.

То сада практично објашњава и зашто нико из приштинске делегације није био на вечери коју је за учеснике Генералне скупштине првог дана засиједања приредио амерички предсједник Доналд Трамп.

У Приштини је раније најављивано да ће се Тачи, током засиједања Генералне скупштине, састати са Трампом, али је непосредно пред његов одлазак у Њујорк из кабинета косовског предсједника речено да је тај сусрет неизвијестан јер није потврђен.

Током дана, Тачи је објавио фотографију са Трампом на свом Твитер налогу.

Иначе, 73. редовно засиједање Генералне скупштине УН окупило је у сједишту те свјетске организације делегације из 193 државе чланице, које чине предсједници и премијери тих држава, међу којима су и делегације Албаније, Србије, Словеније, Хрватске, Македоније, Грчке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана