Исламској држави се придружило 800 терориста са западног Балкана

Срна
Исламској држави се придружило 800 терориста са западног Балкана

Београд - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је данас у Сочију да се, према подацима Европола, 800 терориста са западног Балкана до сада придружило "Исламској држави" на Блиском истоку, а да их највише долази из БиХ и самопроглашеног Косова и Метохије.

Он је на састанку званичника за питање безбједности у Сочију упозорио да западни Балкан представља простор значајан за регрутовање чланова и симпатизера "Исламске државе" који се боре у Сирији и Ираку.

Стефановић је истакао да је Србија унаприједила борбу против тероризма у посљедњих неколико година и дјелује досљедно и одговорно у спровођењу резолуција УН у вези са овим проблемом, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије.

"Србија, као централна земља Балкана, свесна је своје позиције и улоге и наставиће да гради капацитете како би осигурала регионалну безбедност и ефикасну борбу против тероризма, укључујући побољшање сарадње и координацију са свим земљама региона, али и света, у борби против терористичких претњи", рекао је Стефановић.

Он је нагласио и да посебан изазов за Србију представља сложена безбједносна ситуација у јужној покрајини, која је, како је навео, позната по значајном броју екстремиста повезаних са "Исламском државом".

"Нажалост, међународна заједница, која има активну улогу на Косову и Метохији, до сада је углавном игнорисала ову чињеницу", рекао је Стефановић.

Он је додао да је једна од одлика модерног глобалног тероризма његова повезаност са организованим криминалом и да Европол процјењује да се до 40 одсто терористичких акција у Европи дјелимично финансира криминалом.

"Терористи су ефикасно искористили нове комуникационе технологије", рекао је Стефановић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана