Holandski poslanici traže uvođenje viza za Albance

Agencije
Holandski poslanici traže uvođenje viza za Albance

Brisel - Četiri holandska poslanika inicirala su da se ukine privremeni bezvizni režim putovanja za albanske državljane u Šengen zoni, a u sklopu borbe protiv organizivanog kriminala.

Prijedlog je usvojen u parlamentu Holandije 11. aprila, nakon čega će od holandske vlade tražiti da predloži Evropskoj komisiji da pokrene proceduru “vanredne kočnice”, koja omogućava suspenziju bezviznih putovanja, prenosi sajt schengenvisainfo.co).

Tokom rasprave u parlamentu poslanici su naveli da je došlo do porasta kriminalnih aktivnosti albanske mafije u Holandiji i da te kriminalne organizacije zloupotrebljavaju mogućnost putovanja po Evropi bez viza.

Predlog su inicirali poslanici Hrišćansko-demokratske, Liberalno- konzervativne stranke, Socijalističke stranke i Hrišćanske unije.

Mera “vanredna kočnica” predviđena je Uredbom EK 1289/2013 i dozvoljava suspenziju bezviznog režima za državljane trećih zemalja u određenim prilikama koje se smatraju “vanrednim situacijama”, a može biti uvedena većinom glasova članova Evropske komisije.

U januaru 2018. godine Francuska je pretila da će uvesti vizni režim Albancima, nakon što je godinu dana prije toga primila 7.630 zahtjeva za azil od Albanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana