Харадинај ставио Тачију омчу око врата

Агенције
Харадинај ставио Тачију омчу око врата

Приштина - Пуцањ “у празно” или можда увод у пријевремене изборе на Косову начини су на које би могао да се посматра потез приштинске владе, која је усвојила три приједлога закона о трансформацији Косовских снага безбједности (КСБ) у војску Косова.

Извор из скупштине Косова, међутим, тврди да је премијер Рамуш Харадинај на тај начин “ставио омчу” око врата коалиционом партнеру Хашиму Тачију.

Приједлози закона су усвојени једногласно, али без чланова владе из Српске листе и по хитном поступку ће бити достављени парламенту. Парламент ће о њима одлучивати када то питање буде стављено на дневни ред, а како би закони били изгласани, потребан је 61 глас. Међутим, поставља се питање да ли је ово још један покушај косовских власти, а било их је небројено, да поново на мала врата “прогурају” војску Косова, што им иначе до сада није полазило за руком. Са друге стране, извори из косовске скупштине наводе да би овај потез владе могао изазвати потрес у владајућој коалицији, јер је предсједник Косова Хашим Тачи противник војске у овом тренутку.

- Он је у првом тренутку, практично, критиковао владу и иступио против њених предлога, рекавши да су одлуке донете у погрешно време, имајући у виду то што се у Бриселу одлучује о визној либерализацији за Косово. Међународна заједница, укључујући и ЕУ, не гледа благонаклоно на формирање војске путем закона, што је проблем и за њега самог - прича извор из скупштине Косова.

Како наводи, цијелу причу око војске у овом тренутку “гура” косовски премијер Рамуш Харадинај, који без посланика Тачијеве странке нема већину да било шта изгласа у косовској скупштини.

- Ако Тачи, односно посланици његове странке одбију предлог о војсци у скупштини, онда ће Албанци да га нападну како није за војску, како ради против интереса Косова, да је издајник. Међутим, ако се предлог прихвати у скупштини, и подрже га његови посланици, онда он има проблем са међународном заједницом - прича извор.

Како додаје, овим му је Харадинај ставио “омчу око врата” и управо је то разлог зашто је Тачи реаговао и донекле потврдио управо ову тезу, рекавши да треба да се иде у правцу прављења војске, “али само путем процеса који је у потпуности координисан са САД и НАТО-ом”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана