Харадинај се извинио Брнабићевој због хапшења Срба

nezavisne.com
Харадинај се извинио Брнабићевој због хапшења Срба

Лондон - Премијер Косова Рамуш Харадинај извинио се данас предсједници Владе Србије Ани Брнабић због јутрошњег хапшења петорице Срба у Гњилану, сазнају “Новости”.

Према њиховим информацијама, Харадинај је на маргинама самита у Лондону тражио да се састане са Брнабићевом, што је она у први мах одбила.

Међутим, на упорно инсистирање приштинске делегације дошло је до кратког сусрета, јер су Албанци тражили да Харадинај лично објасни шта се заправо догодило приликом срамне интервенције косовске полиције.

Сусрет је трајао два минута, а Харадинај се извинио због онога што се десило јутрос на Косову и Метохији.

Брнабић је била уздржана и рекла је да има утисак да како одмиче дијалог да су све агресивнији и да то неће помоћи. Он се извинио још једном и рекао да ни сам није био упознат са свим детаљима, као и да су ухапшени одмах пуштени.

Приштина се понаша све неодговорније и агресивније, оцијенила је у Лондону премијерка Србије Ана Брнабић и истакла да неодговорни наступи Приштине бацају “огромну сенку” на данашњи самит о Западном Балкану у Лондону.

Брнабић је навела да је размијенила “пар речи” са премијером Косова Рамушем Харадинајем о данашњем хапшењу петорице Срба на КиМ и да му је рекла да види да се притисци и напади на Србе настављају.

“Рекла сам му да видим да се притисци и напади на Србе настављају. Видим да сте наставили с праксом хапшења Срба. То ми је била само констатација. Немамо много шта да кажемо једно другом”, рекла је Брнабић обраћајући се новинарима на маргинама самита.

Према њеним ријечима, Харадинај је “одговорио да то није баш тако, да су ствари много компликованије, да они не желе да имају такав однос према Србима”, који живе на територији Косова и Метохије.

Брнабић је казала да су “на сву срећу, свих петорица Срба који су данас ухапшени, и пуштени”.

Премијерка је рекла да “увек постоји нека сенка која се баца на све регионалне скупове”, као што је и овај у Лондону, али је поручила да Србија остаје посвећена сарадњи.

“Огромну сенку бацају сви они неодговорни наступи које Приштина има из месеца у месец, како иде даље дијалог између Београда и Приштине”, рекла је Брнабић.

Она је оцијенила да се Приштина понаша све неодговорније и све агресивније.

“Само од маја имамо више од 20 инцидената на Косову и Метохији, напада на Србе, привођења Срба, крађе имовине српских породица како би се њима онемогућио даљи живот и безбедан живот на Косову и Метохији. Тако да је то увек нека сенка која се баца на све наше регионалне скупове, али ми као Србија настављамо да будемо посвећени сарадњи”, поручила је Брнабић.

Поводом изласка Срба из Косовских безбједносних снага, Брнабић је рекла да сви људи на свијету, нарочито у Европи, имају право да изаберу да ли ће бити чланови нечега или не.

Она је, ипак, оцијенила да шаље јак сигнал када се хапсе људи због, како је навела, покушаја да разговарају са људима да ли би требало да буду дио нечега или не.

Брнабић је нагласила да не мисли да постоји притисак владе у Београду за излазак Срба из Косовских безбједносних снага, али је поновила да шаље јак сингнал “каква земља желите да будете ако хапсите људе јер само разговарају са другим људима”.

“Пошто се не слажете са оним што они говоре, идете и хапсите их?”, запитала се Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана