Харадинај повукао платформу за дијалог са Србијом

Агенције
Харадинај повукао платформу за дијалог са Србијом

Приштина - Премијер Косова Рамуш Харадинај повукао је из скупштинске расправе предлог Платформе за дијалог о нормализацији односа Косова и Србије.

На конференцији за медије Харадинај је рекао да је ту одлуку донио имајући у виду велико интересовање за расправу у политичким странкама, у парламенту и међу грађанима.

“Да бисмо дали времена расправи и како бисмо избјегли ломове међу странкама повукли смо платофрму за разговоре са Србијом. Тако дајемо времена политичком спектру да допринесе идејама и предлозима. Косово има потребе да пронађе формулу свеобухватног представљања за тако важну тему”, рекао је Харадинај.

На такву одлуку Харадинаја утицала је и расправа у косовском парламенту.

Током расправе у Скупштини Косова платформу су подржали само Демократска партија Косова, Алијанса за будућност Косова и странке несрпских мањина, док су против били Социјалдемократска иницијатива, која је дио владајуће коалиције, Демократски савез Косова, Самоопредјељење и Социјалдемократска партија посланика који су напустили Самоопредјељење.

Најспорнији дио платформе је био предлог да дијалог води предсједник Косова Хашим Тачи.

Платформа Владе Косова за финализацију бриселског дијалога Косова и Србије овлашћује предсједника Косова Хашима Тачија да заједно са косовском делегацијом, која ће бити формирана, води разговоре о нормализацији односа са Србијом.

Делегацију ће чинити представници свих политичких партија, наводи се у Платформи, јавио је Радио “Слободна Европа” позивајући се на текст у који су имали увид.

У документу стоји да Скупштина инсистира да дијалог треба окончати међународно обавезујућим правним споразумом, путем којег треба да дође до реципрочног признања Косова и Србије.

Скупштина, наводи се у Платформи, сматра да међународно обавезујућим правним споразумом треба омогућити потпуну нормализацију односа двије земље, уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета. Скупштина такође подржава улогу посредника Европске уније и подршку САД у постизању тог споразума, који ће Косову омогућити чланство у УН и свим осталим релевантним међународним организацијама, као и убрзани евроатлантски пут. Од предсједника Косова се тражи да редовно обавијештава Скупштину о току дијалога делегација Косова и Србије.

Међутим, ту се јављају проблеми јер Стратегија нема потребну подршку Скупштине Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана