Харадинај одбио захтјев САД да укине таксе

Агенције
Харадинај одбио захтјев САД да укине таксе

Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је да још нема одговор на захтјев САД да се хитно укину таксе за робу из Србије и Босне и Херцеговине и да му треба још времена да донесе одлуку.

Харадинај је изјавио да је Косово заинтересовано за одличне односе са САД и да ће учинити све да они остану такви. Када су у питању Србија и БиХ таксе остају на снази, казао је он. 

Америчка амбасада у Приштини саопштила је да је погрешна претпоставка да Косово може без последица да предузима акције супротне интересима САД. Како је навела амбасада, САД подржавају дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ и постизање "свеобухватног и обострано корисног" споразума. То је, како је наведено, стратешки интерес САД. 

"Понављамо наш став да је тренутна суспензија такси на увоз из Србије и БиХ једна од неопходних мјера за враћање моментума процесу дијалога. Очекујемо да други актери сами предузму конструктивне мјере", наводи се у саопштењу. 

Како је наведено, Косово је успјешно само у партнерству са САД, а акције које руше дијалог, ометања са стране и одбијање да се укину таксе, супротни су интересима Вашингтона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана