Харадинај: Ако се коалиција распадне, таксе остају до љета

Танјуг
Харадинај: Ако се коалиција распадне, таксе остају до љета

​Приштина - Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, поновио је став да увећане таксе наметнуте Србији и БиХ неће бити укинуте и упозорио да, ако се владајућа коалиција распадне, та мјера ће остати на снази до јуна.

"Што се тиче распада коалиције и потенцијалних избора, порез остаје до јуна", упозорио је Харадинај указујући на рокове који су потребни од расписивања избора, преко њиховог одржавања до формирања нове власти.

Харадинај је, након седнице владе, на којој је било ријечи о најновијим превирањима у владајућој коалицији, рекао да је раније видио приједлог предсједника парламента Кадрија Веселија о укидању пореза привремено на 120 дана.

Њему је такав предог њеприхватљив и на то влада, казао је, неће пристати.

Избјегао је, међутим, да одговори на питање да ли се осјећа изданим од странака партнера у владајућој коалицији.

Говорећи о условима које је за суспензију наметнутих такса поставио САД и ЕУ, Харадинај каже да ко год има проблем са тим, против је права Косова.

"Ако желе распад коалиције због тих захтјева, нека то направе. Не вјерујем да САД има проблема са овим условима, ако неком другом сметају ови услови, онда ћемо знати да се носимо са њима", рекао је он.

Харадинај је рекао и да би, ако Приштина безусловно пристане на суспензију такси, онда то значи и спремност на одрицање од дјела косовске територије.

РТК је пренео да је Харадинај, који јуче затражио од САД и ЕУ одржавање медународне конференције о Косову, изјавио да на њој "дефинитивно нема места за Русију".

"Мислим да је битно наставити садашњу структуру дијалога у којем посредује ЕУ, а за који су, рекао бих, заинтересоване и САД. Не тражимо промену форме дијалига. Да будемо веома јасни - не желимо Русију у том процесу. Русија се већ одавно повукла са Балкана, није наставила да се интересује за овај део света, осим интересовања да подржава статус кво, или да спречава чланство земаља у НАТО - што смо и видјели, али нисмо видјели напоре ка развоју и помирењу земаља Балкана", навео је Харадинај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана