Хан: Рјешење за Косово наметнуто с поља не може да функционише

Tanjug
Хан: Рјешење за Косово наметнуто с поља не може да функционише

Београд - Рјешење блокаде дијалога између Београда и Приштине треба да буде главни циљ састанка у Берлину 29. априла, који су организовали лидери Нјемачке и Француске са западнобалканским званичницима, изјавио је комесар ЕУ за проширење Јонахес Хан.

Хан је нагласио да одрживо рјешење за Косово и Метохију мора да дође из Београда и Приштине и они морају и да га спроведу.

"Рјешење наметнуто споља не може да функционише", рекао је Хан за агенцију ДПА.

Он је навео да је интеграција западног Балкана у ЕУ политички приоритет за цијелу ЕУ, преносе београдски медији.

"То мора бити и сигнал на овом састанку у Берлину. Рјешење косовског питања и стабилност и напредак у другим земљама у региону ће бити постигнути само ако дјелујемо усклађено и западни Балкан вјеродостојно, као што је једногласно одлучено, везујемо за ЕУ ", рекао је Хан.

Нјемачки канцелар Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон организоваће 29. априла у Берлину конференцију на коју су позвани представници земаља западног Балкана, као и Хрватске, Словеније, те Европске комисије.

Њемачка и Француска су и покретачи берлинског процеса, који је почео 2014. године с циљем стабилизације безбједности и побољшања политичких и економских односа међу земљама западног Балкана, међу којима су Албанија, БиХ, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Србија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана