Francuski intelektualci traže od vlade da preispita odluku o nezavinosti Kosova

Tanjug
Francuski intelektualci traže od vlade da preispita odluku o nezavinosti Kosova

Pariz - Intelektualci Francuske pokrenuli su peticiju kojom će pokušati da nateraju Vladu te zemlje da preispita odluku iz 2008. godine o priznanju “marionetske države Kosovo”, javio je “Sputnjik”.

Peticiju su, kako se navodi, pokrenuli istoričar i politikolog Aleksis Trud i dramski pisac Pol Antoan, a podržao ju je Komitet izuzetnih ličnosti, koji, između ostalih, čine pukovnik Žak Ogar, advokat francusko-jevrejskog porijekla Žil Vilijam Goldnadel, pisac Patrik Beson i politikolog, stručnjak za međunarodne odnose Aleksandar del Val.

Njihov cilj je da prije dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Pariz na drugu rundu pregovora o pokretanju dijaloga Beograda i Prištine, prikupe 100.000 potpisa, kako kažu, pravdoljubivih Francuza i Srba koji bi natjerali Skupštinu i Vladu Francuske da povuku odluku o priznanju Kosova.

“Kosovo je srce srpske civilizacije, u tom regionu razvijena je osnova srpske države. Na Kosovu su u 13. i 14. vijeku podignuti ukrasi pravoslavne kulture i duhovnosti, manastiri, dragocjeni čuvari svetih spisa, srednjovjekovne umjetnosti i istorijskog pamćenja srpskog naroda. Četiri manastira nalaze se na listi svjetske kulturne baštine i na popisu ugroženih spomenika Uneska”, navodi se u peticiji.

Posebno je istaknuto da je Rezolucijom 1244 UN potvrđen suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, da je Kosovo i Metohija autonomna pokrajina, a sve izbjeglice i raseljena lica imaju pravo na povratak.

Autori peticije otkrivaju francuskoj javnosti da je teroristička OVK sa te teritorije protjerala 20 odsto stanovništva, čak 240.000 Srba, uništila više od 150 pravoslavnih crkava i manastira, što je, kako kažu, gubitak nasljeđa ne samo za srpsku kulturu, već i za cijelo hrišćanstvo.

Za nepuna 24 časa peticiju, u kojoj se podsjeća da Kosovo nisu prihvatile važne međunarodne organizacije, Unesko i Interpol, potpisalo je više od 35.000 ljudi.

U peticiji je istaknuto da je više od deset zemalja odlučilo da preispita i povuče priznanje nezavisnosti Kosova, između ostalog i zato što Priština kategorički odbija da se uključi u proces normalizacije odnosa sa Beogradom, ali i zbog njenog saučesništva sa kriminalom i rizikom po manjine koje tamo žive.

Zajednica Srba u Americi pokrenula je krajem prošle godine peticiju i zatražila od američkog predsjednika Donalda Trampa i Kongresa da zaustave progon hrišćana na Kosovu, da prestanu da podržavaju albansko rukovodstvo na čelu sa Hašimom Tačijem i stvaranje vojske pod njihovom kontrolom u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Peticiju vlastima da preispitaju odluku o priznanju Kosova pokrenuli su i Srbi iz Italije i grupa italijanskih intelektualaca i podnijeli je italijanskim vlastima na godišnjicu proglašenja nezavisnog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana