Фила: Нисам оптимиста, могуће да Караџићу повећају казну

B92
Фила: Нисам оптимиста, могуће да Караџићу повећају казну

Београд - Адвокат Тома Фила изјавио је, уочи изрицања правоснажне пресуде некадашњем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, да није оптимиста.

“По природи нисам оптимиста. Постоји могућност да му повећају казну” рекао је Фила за ТВ Прва говорећи о пресуди коју ће данас изрећи Жалбено вијеће резидуалног Механизма у Хагу.

Караџић је 24. марта 2016. првостепено осуђен на 40 година затвора, али су се на ту одлуку жалили и тужилаштво и одбрана. Њему је тада приписана кривица за десет од 11 тачака оптужнице.

Фила је прецизирао да је Караџић оптужен за један геноцид, по пет пет тачака за злочин против човјечности, четири тачке оптужнице се односе на повреде правила и обичаја ратовања и три удружена злочиначка подухвата. На терет му се, како наводи, ставља и бомбардовање Сарајева, протјеривање становништва из Сребренице, узимање талаца,

Како је рекао, осуђен је по свим тачкама, осим једне која је кључна - по тачки за геноцид у општинама Братунац, Брчко, Фоча, Кључ, Котор, Варош, Приједор, Сански Мост, Вишеград, Власеница, Зворник.

“Једина добра ствар је што нема (судије) Теодора Мерона. Жеља тужиоца је била да покаже да није само у Сребреници било геноцида. Ово питање уколико буде остало и тужилац успе да ми будемо геноцидни народ за целу БиХ, казна ће му бити доживотна робија”, истакао је Фила.

(б92/Прва ТВ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана