Емануел Салинас, шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору: На лоше дравство трошите највише у Европи

Драгана Орловић
Емануел Салинас, шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору: На лоше дравство трошите највише у Европи

Садашњи здравствени сектор изузетно је скуп и потребна му је реформа, коју ће подржати Свјетска банка, због тога што БиХ троши већи проценат буџета на здравство него већина других земаља у Европи, а истовремено пружа доста лоше услуге.

Рекао је то у интервјуу “Гласу Српске” шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Емануел Салинас. Иако је, како каже, здравство сложен сектор, кључна ствар је да се доста тога може урадити прилично брзо, и то не за 20 година, већ одмах. Истиче да Свјетска банка већ почиње да ради са властима на тој реформи и увјерен је да могу бити остварени опипљиви резултати.

- Реформа не значи убацивање више новца у здравство такво какво јесте, већ мудрије трошење, постављање јаснијих циљева квалитета и постојање система усмјереног на пружање услуга људима, а не на одржавање неефикасних пракси - поручио Салинас.

ГЛАС: Који су најважнији пројекти Свјетске банке предвиђени за БиХ?

САЛИНАС: Разматрамо будућу сарадњу са властима у БиХ у разним областима. То обухвата здравствени сектор и наставак активности на јачању одрживости и оперативне ефикасности предузећа у државном власништву, као што су “Жељезнице РС”. Ту су и могућности за јачање одрживости јавних услуга, као што су снабдијевање водом и канализација, као и збрињавање чврстог отпада, јер сматрамо да је значајно обезбиједити њихову дугорочну одрживост. Поред тога, настављамо и дијалог на питањима макроекономске стабилности и стварања прилика за младе.

ГЛАС: Шта је урађено на пројекту јачања пословног амбијента у БиХ?

САЛИНАС: У оквиру подршке Свјетске банке у побољшању пословног окружења остварени су значајни резултати. Олакшана је регистрација фирми. Смањени су трошкови пословања увођењем инспекције засноване на ризику. Скраћено је вријеме добијања индивидуалних грађевинских дозвола, а поједностављена је и прекогранична трговина. Али ово је тек врх леденог бријега. Остало је још много тога! На примјер, наша процјена показује да је преко 1.000 административних корака с којима се суочавају фирме у БиХ. То шаље лош сигнал, штети предузетничком духу, тјера многе у неформални сектор и ствара прилике за корупцију.

ГЛАС: Како је могуће ријешити тај проблем?

САЛИНАС: Значајно би било смањити непотребно или дуплирано регулаторно оптерећење предузећа. Треба омогућити лакше, брже и јефтиније придржавање прописа. Предузетници би тада трошили мање времена на регулаторне агенције, а више на раст пословања и отварање радних мјеста.

ГЛАС: Који су тренутно циљеви Свјетске банке у области здравства и школства у РС и БиХ?

САЛИНАС: Свјетска банка је прошле године објавила Индекс људског капитала. Према том индексу, људи у БиХ тренутно губе скоро 40 одсто потенцијала због разних недостатака у образовању и здравству. Тај терет их прати током цијелог живота, у смислу мањих плата и прилика за запошљавање. То је губитак који једна земља себи не може приуштити, а није поштено ни према њеном становништву, а посебно младима.

ГЛАС: Да ли то значи да је потребна и реформа образовања?

САЛИНАС: Вјероватно ће нам требати сличан приступ као и у здравству, иако је образовање још сложеније. Тренутно спроводимо анализу и надамо се да ће нам помоћи на разјашњавању шта се може урадити у практичном смислу на његовом јачању. Циљ је обезбиједити младима образовање за којим постоји потражња и које ће им омогућити успјех на послу, што, чини се, сада није случај.

ГЛАС: Који су, према подацима Свјетске банке, највећи проблеми у БиХ?

САЛИНАС: Главни изазов је отварање већег броја бољих радних мјеста. Примјећујемо да велики број младих, нажалост, напушта земљу. Потребно је обезбиједити добре прилике у земљи и могућности да таленат и вјештине искористе у БиХ. То тражи бројне усклађене активности, укључујући отварање више радних мјеста у приватном сектору, али потребно је и пружити им могућности да стичу одговарајуће образовање.

Добри резултати ЖРС

ГЛАС: Који су значајни пројекти у области жељезничког саобраћаја?

САЛИНАС: Свјетска банка има пројекат са властима у Српској, и то на јачању оперативне и финансијске одрживости “Жељезница РС”. Сагледавамо и питање радне снаге да бисмо обезбиједили у том предузећу одговарајући број запослених, потребних квалификација. Пројект је показао добре резултате, а уједно је и потенцијал за јачање пословања предузећа у државном власништву и увођење одрживости и одговорности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана