ЕУ: Радимо на укидању косовских такси

Агенције
ЕУ: Радимо на укидању косовских такси

Брисел - Став Европске уније о царинама Приштине на увоз српске робе је "и даље јасан и ми поново наглашавамо хитност укидања тих мјера", изјавила је Маја Коцијанчич.

Портпаролка у Европској комисији додала је за Бету да "сви потези и изјаве неспојиви с општим и стратегијским интересима региона морају изостати", преносе медији у Србији.

Маја Коцијанчич је тим одговорила на питање Бете да пренесе став ЕУ о изјави српског предсједника Александра Вучића да је битно да међународна заједница и Европа саопште да ли ће ускоро бити укинуте косовске таксе на робу из Србије и да ли ће бити настављен дијалог, како би он знао да ли да се у Србији организују ванредни избори или не.

На питање како ЕУ ради на томе да огромне царине Приштине на увоз из Србије брзо буду укинуте и да се обнови дијалог, Маја Коцијанчич је указала и на посјету европског комесара Јоханеса Хана прије неколико дана Приштини.

Портпаролка у ЕК је навела да "Европска унија очекује да Србија и Косово брзо испуне преузете обавезе у дијалогу, имајући у виду директну везу између свеукупне нормализације њихових односа и опипљивих изгледа за испуњење њихових тежњи у односу на ЕУ".

"Ми смо усредсређени на то да текући рад у склопу дијалога са циљем постизања правно обавезујућег споразума о цјеловитој нормализацији односа изњедри трајно рјешење за отворена питања", ставила је до знања представница за штампу Федерике Могерини.

И, како је додала, "то значи да се постигне оствариво, одрживо, реалистично узајамно прихваћено рјешење у сагласности са међународним правом и ‘правном тековином’ ЕУ и прихватљиво за све чланице ЕУ и регион".

"И у ширем оквиру, ми подвлачимо да дијалог Приштина-Београд захтијева атмосферу која доприноси добрим сусједским односима, што значи да су постигнути споразуми испоштовани, док сви потези и изјаве неспојиви са општим и стратегијским интересима региона морају изостати", указала је Маја Коцијанчич.

"Ми поздрављамо", навела је портпарол у ЕК, "усвајање резолуције у Скупштини Косова о именовању чланова Делегације за дијалог са Србијом, подстичемо политичке и цивилне чиниоце на Косову да конструктивно раде на дијалогу и поздрављамо ријешеност косовских власти да у томе усвоје јединствен приступ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана