Dijele se ambasade koje ne postoje

Srna
Dijele se ambasade koje ne postoje

Beograd - Desetak diplomatskih nekretnina koje se prema sporazumu o sukcesiji vode kao nasljeđe SFRJ, više nisu u vlasništvu ili su uzurpirane ili čak ni ne postoje, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Predstavnik Srbije u Mješovitom komitetu za sukcesiju Veljko Odalović rekao je da neke nekretnine postoje u dokumentaciji i na spisku za sukceciju, ali ih na terenu nema, a takav primjer je zgrada u Velingtonu.


“U Velingtonu objekta jednostavno nema. Dobili smo potvrde o tome, a u našim knjigama je upisan kao postojeći”, rekao je Odalović.

On je dodao da sličnih slučajeva ima u Kongu, Sudanu i u Centralnoafričkoj Republici, dok na drugoj strani ima objekata koji postoje, ali za njih nema dokumenata koji dokazuju da pripadaju SFRJ.

Ima i suprotnih primjera, poput objekta u Tirani, koji je pripadao SFRJ, ali nije upisan kada se popisivala zajednička imovina, već je u međuvremenu otkriven.

“Svi ovi slučajevi opterećuju posao deobe diplomatskih nekretnina, od kojih je 51 ostala neraspoređena”, kaže Odalović.

Uoči sjednice Mješovitog komiteta za sukcesiju koji će uskoro zasijedati u Beogradu, Odalović je istakao da je prijedlog Srbije da se nepostojeći objekti brišu sa liste onih koji treba da se razdijele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana